A jelszó: „Először összekenjük magunkat“

2020.12.12. 15:15

A szakik tudják a finomságokat

Fiers András, Bihari Péter és Horváth Gergő egyaránt a fehérvári Váci Mihály Technikumba jártak, előbbi kettő férfiú ráadásul egy időben, András eggyel Péter évfolyama alatt. Mindannyian fémipari szakmát tanultak.

Majer Tamás

Bihari Péter (b) és Horváth Gergő egy óriási szerszám közepében!

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Péter mint gépgyártás-technológiai technikus végzett a Váciban, András és Gergő pedig forgácsolóként. Életútjuk tehát a szakiskola terén egybevág, s így van ez a munkahelyük vonatkozásában is, bár oda – a Fiers Mechanika Kft.-hez – másképp jutottak el.

Fiers András a Szabadbattyán szélén található II-es üzemben mesélte el, hogy e gyárkomplexum helyén a két­ezres évek elején még kukoricaföld volt. Zöldmezős beruházásként, több lépcsőben épült fel az üzem. A szabadbattyáni céget 1980-ban édesapja, Fiers Gyula alapította. Anno egyedül kezdte, majd tudatosan növelte gépparkját és üzemi tevékenységi területét. Mára már két battyáni üzemben zúg a Fiers, a régiben szerszámok, az újban alkatrészek készülnek tucat- és raklapszám. Megrendelőik Magyarországon működő multinacionális óriások, a gépipar, az élelmiszeripar, az energiaipar vállalatai. András elmondta, az I-es számú, a régi üzem dolgozói szinte mind olyan szakemberek, akiktől ő maga is sokat tanulhatott, amikor a gyárhoz került, amikor „iparkodni kezdett”; 2002-ben történt ez. Akkor már a gépészmérnök-diplomája is megvolt. Követte tehát az édesapját, ma már ő az ügyvezető.

Horváth Gergő a legifjabb hármójuk közül, ő már vácisként itt inaskodott. Jó példája azoknak a szakképzésből kikerülő diákoknak, akik az iskolai gyakorlati helyükön helyezkedtek el, csináltak karriert. Ez az első munkahelye.

– 2011-ben végeztem a Váciban, de már 2010-ben ideszegődtem mint diák – mondta Gergő. – Céltudatosan jöttem ide, nem volt kérdés. Az iskola megadta az alapokat, de szerintem a gyakorlati helyek azok, amelyek megadják az embereknek a kellő tudást. Az idősebb szakiktól itt tudtam ellesni azokat a fortélyokat, finomságokat, amelyeket aztán kamatoztatni tudtam, vagy majd tudok ezután a munkámban, a szakmámban – fogalmazott.

Bihari Péter (b) és Horváth Gergő egy óriási szerszám közepében!
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Nálunk az a jelszó – eszerint kezd itt mindenki –, hogy először összekenjük magunkat – beszélt belső „humán erőforrás-rendszerükről”, az előrelépés állomásairól Fiers András.

Gergő tehát már itt kente össze magát: esztergálás, marás, köszörülés közben; két éve üzemvezető, a II-es üzemet irányítja.

– Ahhoz, hogy az ember jó legyen a szakmájában, az kell, hogy szeresse, amit csinál, alázatosan, a magáénak érezve végezze a munkáját – mondta.

– Amikor hazamegyünk, még mindig ez van a fejünkben – vette át a szót Bihari Péter, a tervező.

Ő is a szakmában helyezkedett el iskola után, de máshol. Különböző helyeken, jellemzően fizikai munkákat csinált.

– Megpályázta nálunk a tervezői állást, ami komoly, más színvonalú munka, mint amit korábban végzett – jegyezte meg az ügyvezető.

– Szerszámokat tervezünk, bonyolult alkatrészek gyártására írunk technológiát. Alapvetően a forgácsológépek programozása a feladatom az úgynevezett CAD/CAM (számítógéppel segített tervezés és gyártás) rendszer segítségével. Ugyan a munkám nagy részét számítógép előtt, irodában végzem, de ehhez fontos, hogy ismerjem a megmunkáló gépeink és vezérlőinek képességeit is – fogalmazott Péter.

[embed]https://www.feol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/barkacsolos-gyerekek-mestersegek-tilinger-zoltan-4498012/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában