Egészségben is egyedülálló

2020.12.17. 14:00

A pandémiás védekezést segíti a sárszentmihályi cég beruházása

Vliesgyár létesül Sárszentmihályon. A helyszín technikailag alkalmas lesz a pandémiás védekezéshez szükséges orvosi védőruházatok, száj­maszkok és az egészségügyben használt egyéb higiéniai eszközök gyártóinak alapanyag-ellátására.

FMH

A sárszentmihályi telephelyű Masterplast központi helyszínén 9,46 milliárd forintból létesülő üzem évente hétezer tonna, egészségipari védőfelszerelések gyártásához szükséges alapanyag széles körének előállítására lesz képes. A modern, nagy fokú automatizáltsággal működő gépsor szinte valamennyi egészségipari védőfelszereléshez és higiéniai termékhez fog alapanyagokat gyártani. Az egész Kárpát-medencében egyedülálló egészségipari beruházás hozzájárul Magyarország pandémiás védekezőképességének erősítéséhez, miután hazai forrásból fedezheti az ország és a régió egészségipari gyártóinak alapanyagigényét. A tervek szerint 2021. május végéig átadják az üzemet, ahol júniustól folyamatos felfutás mellett kezdődhet meg a termelés. A fejlesztést követően évente több mint 20 millió eurós árbevételt hozhat a magasabb jövedelmezőségű egészségipari divízió, amely az évtized végére az építőipari szegmens szintjére növekedhet a magyar gyártónál.

Új generációs egészségipari textíliák gyártása

A nagy fokú termelékenységet magas szintű automatizáltsággal működő gyártási technológia biztosítja, amely speciális terméktulajdonságok elérése mellett képes egy- vagy többrétegű egészségipari textíliák előállítására is. A 7700 négyzetméteren helyet foglaló új üzemben júniustól 50 munkatárssal kezdődhet meg a termelés. A projekt üzleti létjogosultságát több tényező és nemzetgazdasági aspektus is indokolja. Jelenleg hazánkban és a velünk határos országokban sincsen hasonló egészségipari alapanyaggyártás. Az új üzem jelentősen hozzájárul Magyarország pandémiás védekezőképességének fokozásához. Az ismert vírushelyzet kapcsán az országban és a régióban is több maszkgyártó sort telepítettek, és terveznek továbbiakat is, amelyek jelentős alapanyagigényét biztosítja az új üzem.

Az új üzemet a tervek szerint jövő év május végéig átadják, a munka pedig júniusban meg is kezdődhet Fotó: Masterplast

 

Megnőtt a kereslet

A hazai szükséglet felett gyártott alapanyagot európai célpiacokon tervezi értékesíteni a magyar gyártó, ezekre jelentősen megnőtt a kereslet. Az egészségiparban megszokott, az építőiparnál magasabb nyereségtartalom mellett nagyságrendileg 20 millió eurós éves árbevételt hozhat az egészségipari üzletág a Masterplast számára 2021-ben, és az évtized végére elérheti az építőipari szegmens szintjét. A németországi akvizíció által megszerzett tudásra és tapasztalatra alapozva komolyabb kutatás-fejlesztési tevékenységet is folytatni kíván új üzemében a cégvezetés, melynek során célja az egészségipar igényeire szabott új, innovatív alapanyagok kifejlesztése. Az új generációs egészségipari textíliák tartósabb felhasználhatóságot nyújthatnak, kedvezőbb költségszint melletti gyártással további verseny­előnyt és magasabb jövedelmezőséget biztosítva a vállalat számára.

Légi fotó a cég sárszentmihályi telephelyéről, ahol új üzem létesül Fotó: Masterplast

 

Mérföldkő

– A 9,46 milliárd forint főösszegű beruházás finanszírozása 20 százalékban saját forrásból és 80 százalékos vissza nem térítendő állami támogatásból valósul meg, amelyet a Pénzügyminisztérium az Egészségipari támogatási program keretében folyósít – nyilatkozta Tibor Dávid, a Masterplast elnöke. Hozzátette: – A németországi akvizíció lehetőséget biztosított számunkra, hogy belépjünk az egészségiparba. Az ott felhalmozott jelentős szakmai tapasztalatra, gyártói tudásra, valamint vevői és szállítói kapcsolatrendszerre alapozva hoztuk meg döntésünket, mellyel célunk, hogy hosszú távon az egészségipar meghatározó szereplőjévé váljunk. Történetünk legnagyobb beruházása ezért igazi mérföldkő, amellyel elérhetjük, hogy az évtized végére az építőipari szegmens szintjére erősödjön az egészségipari üzletág. Ezzel csökkenthetjük kitettségünket az építőipar ciklikusságával szemben, fokozhatjuk válságálló képességünket, és magasabb nyereségtartalmat érhetünk el. Az új beruházás jelentősen felülírja a korábbi stratégiát, melynek frissített anyagát 2021. január 12-én egy online konferencia keretében mutatjuk be az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában