Pontyból nem jön több, de rablóhal még érkezik idén

2020.11.08. 15:20

Újabb haltelepítés volt Velencén

A idei utolsó pontytelepítést végezték el csütörtökön a MOHOSZ velencei-tavi kirendeltségének munkatársai.

Tihanyi Tamás

Böcz András, kezénben a kajászói ponttyal

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

November 5-én, csütörtökön reggel érkezett meg az első teherautó Velencére a Magyar Országos Horgász Szövetség kajászói tógazdaságából, majd egy másik helyszínen is, a tó túlsó oldalán, Dinnyésen folytatták a telepítést, amelynek során mintegy 4400 kilogramm, zömében kifogható méretű két- és háromnyaras ponty került a Velencei-tóba. Idén már utoljára. Ám ez csak a pontyra, a legnépszerűbb hazai horgászhalra vonatkozik, mert rablóhalból még hoznak ebben az esztendőben: csuka, süllő, compó, továbbá a piaci viszonyoktól függően széles kárász és vegyes keszeg jut még az egyre hűvösebb hullámok közé.

Böcz András, kezénben a kajászói ponttyal
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az első három fajból a halgazdálkodási tervet meghaladó mennyiségben helyezünk ki, különös tekintettel a süllőre – mondta Pálinkás Imre, a MOHOSZ velencei-tavi kirendeltségének megbízott vezetője. Hozzátette: augusztusban észlelték a süllő pusztulását, körülbelül kétszáz példányt emeltek ki a tóból, ezekkel az oxigénhiány végzett: ezért fontos a süllő gyarapítása.

– A most telepített pontyok nagyjából harmada velencei-tavi vadponty – folytatta Pálinkás Imre, aki beszámolt az őszi kutatóhalászatról is. Ezt a nádfal melletti részeken végezték el, s céljuk, hogy ezen adatok ismeretében folytassák a telepítést.

Így az év vége felé haladva mindenképpen elmondható, hogy évtizedek óta – ez talán harminc évet is jelent – nem került egy évben annyi ponty a tóba, mint éppen a 2020-as esztendőben. Ennek oka a kormány intézkedése, amely a járványhelyzetre való tekintettel rendelte el az intervenciós haltelepítést, amely egyszerre segített a haltermelőkön és népszerűsítette a horgászatot, mint az ilyen, rendkívüli körülmények közötti legbiztonságosabb szabadidős tevékenységet.

 

Így történhetett, hogy több mint hetven tonna pontyot juttattak a vízbe, amelynek hatása egészen a nyár közepéig jól mutatkozott a fogások és a horgászok gyarapodó számában.

Miért nem látszott ez az utóbbi hetekben? A szakemberek szerint az alacsony, illetve ingadozó vízszint megzavarta a halakat, ezért csak a legkitartóbbak és legszerencsésebbek tudták megfogni a napi megengedett mennyiséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában