az egyetlen, ahol a gyümölcs tizennégy fajtája terem

2020.10.16. 14:00

Illatos, fűszeres: birsültetvény a megyében

Fejér megye egyetlen birsültetvényén jártunk, ahol a szüreti időszak megkezdődött. Sok finom magyar gyümölcs rossz termése után már a fele termésátlag is jónak számít a birsből, árulta el a gazdasszony, Borbás Edit.

S. Töttő Rita

Nyári Gyuláné Kovács Rozália szedi a gyümölcsöt a megye egyetlen birsültetvényén

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Jóféle finom magyar gyümölcsök termesztésével foglalkozik tizenhét éve Borbás Edit és Remsei János, akiknek gárdonyi ültetvényén a korán termő bokorfákon jelenleg is érik a birs. Nem alma és nem körte, szögezi le a gazdasszony, merthogy a hétköznapi ember számára a birs az birsalma vagy birskörte, miközben – tudjuk meg –, ez egy teljesen külön műfaj.

Fejünkben a birs friss, fűszeres illatot idéz fel, a nagymamák szekrényére pakolt illatosító gyümölcs emlékei nyomán. De gyümölcslé, kompót, mártás és pálinka igazán kellemes alapanyaga is lehet. Az elmúlt napok viharai megtépázták ugyan a gárdonyi ültetvényt is, de azért van még mit csemegézni innen. Editék számára az idei esztendő fele­másan sikerült, erről is mesélt:

Nyári Gyuláné Kovács Rozália szedi a gyümölcsöt a megye egyetlen birsültetvényén
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– A szamócának idén jó éve volt, hosszú évtizedek óta nem volt ilyen jó termés, mint most. A sárgabarack azonban nagyon sok helyen elfagyott, nekünk is volt olyan, ahol 100 százalékos fagykárt szenvedtünk. A cseresznyéből nagyon kevés termett idén, de a meggyszüretet szintén 50 százalékos terméskieséssel zártuk. Sőt, jó minőségű is kevés volt. Szilvából 100 százalékos fagykárt szenvedtünk, az őszibaracknak viszont jó éve volt. Olyannyira, hogy az elmúlt 17 év alatt, mióta működünk, nem volt ilyen sok és finom őszibarackunk. Az almának sorozatban a harmadik éve, amikor nem jó a termés. Sokkal kevesebb termett idén is, ahogy körtéből is. A birsnek is a fele termett, mint az elmúlt évek átlagában. A Borbás-kertben tizennégy fajta birs terem, melyek között akad, ami idén egyáltalán nem akart megindulni, míg másból sikerült jó termésátlagot kihozni. Ez az illatos gyümölcs izgalmas lehetőségeket tartogat a háziasszonyoknak, s közben az, hogy helyben is van ilyen ültetvény, további előnyöket jelent. Arról nem is szólva, hogy a gazdaság jelenleg a bio minősítésre hajt, ami azt jelenti, hogy vegyszerek helyett rovarölő csapdákat használnak, s kizárólag rezes és kénes kezelést kapnak a növények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában