Koronavírus Fejérben

2020.06.02. 14:00

Országszerte megnyíltak a fürdők, a strandok, biztonságosan csobbanhatunk!

A kijárási korlátozások eltörlésével a pünkösdi hosszú hétvégén számos fürdő megnyitotta kapuit, így a megye legnagyobbika is. A járványhelyzetet megelőző időszakhoz képest kevesebb szolgáltatás indult be. A jogszabályok megértésében Kovacsics Imre, az Agárdi Gyógy-, és Termálfürdő vezérigazgatója volt segítségünkre.

Kecskés Zoltán

A nem túl nyárias idő ellenére többen is fürdőztek már hétvégén az agárdi létesítményben

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Regenerálódás és feltöltődés

Minden létesítménynek meg kell felelnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) által kiadott COVID-kézikönyvben foglaltaknak. Ám ahogy Kovacsics Imre fogalmazott, emellett a fürdők legfontosabb feladata, hogy biztosítsák a vendégeiknek a nyugalmat és a kikapcsolódást. Mint mondta, a magyarországi fürdőlétesítmények tökéletesen alkalmasak a relaxációra, amely köztudottan erősíti az immunrendszert.

– Ráfér az emberekre a feltöltődés, így ne féljünk kilépni a négy fal közül. A bezártság sokkal nagyobb stresszt és problémát okoz, mint a kimozdulás, csak figyeljünk oda egymásra: tartsuk be az ajánlásokat, a 1,5–2 m-es távolságot (4 m²/fő) a medencékben, az öltözőben, a belső és külső éttermi helyiségekben. A tudatos viselkedés elengedhetetlen, mivel lehetetlen valamennyi regulát betartatni és ellenőrizni – tette hozzá. Kiemelte, részükről mindent megtettek. A működési feltételeknek eleget téve megtörtént a tározók és az épület minden szegletének fertőtlenítése, a kéztisztítószerek kihelyezése, a nemzeti egészségügyi hatóságok előírásainak és a WHO útmutatásának megfelelően, valamint a napozóágyakat is megfelelő távolságban pakolták ki. Az egy háztartásban élőkre, a családokra a korlátozás nem vonatkozik, ők lehetnek egymás mellett közvetlenül. Hangsúlyozta, a COVID–19 elsődlegesen légúti vírus, és tudományosan bizonyított, hogy a klór megöli, így a vízből kapott fertőzéstől nem kell tartaniuk a strandolni vágyóknak. A napozás által termelődő D-vitamin pedig az emberi egészség számára alapvető fontosságú. Mint mondta, most kell feltöltődnünk, mert ki tudja, mit hoz az ősz.

Kovacsics Imre fürdőigazgató segített eligazodn
Fotó: a fürdő

Négy négyzetméternyi vízfelület egy főre

Újraszámolták a medencék befogadóképességét, melynél egy főre vetítve 4 négyzetméter javasolt, a zöldterületek esetében pedig 16 négyzetméter.

– Minden fürdőnek magának kell kiszámolnia a létszámot, a szabadtéri medencék számától és a kinti terület nagyságától függően. Nálunk ez a szám 1290 fő, a korábbi 1800-hoz képest. Egyidejűleg ennyien lehetnek az objektumban, hozzátéve, hogy nagyon nehéz követni, pontosan hányan hagyják el és ezzel egy időben hányan jöhetnek be a strand területére – mondta az igazgató. A szolgáltatásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy a fürdők a vízforgatásos kültéri, illetve a tetővel rendelkező strandmedencéket üzemeltethetik, ugyanis biztosítani kell a levegő szabad áramlását. Felvetődik a kérdés, hogy mennyire tartható a vízben a már említett távolság, ha az úgynevezett élményelemek közül a masszázsülőkét, az óriás nyakzuhanyt, a vízfüggönyt nem működtethetik, kivéve a sodrófolyosót és a csúszdát? A vendégek nyilván nem lesznek egy helyben, hanem mozogni fognak, itt lép újra a képbe a kulturált viselkedés. A töltő-ürítő rendszerű gyógyvizes medencéket pedig nem lehet megnyitni a hatósági előírás miatt, mivel ott nem cserélődik a víz folyamatosan. A gyógyászati kezelések azonban két kivételtől eltekintve (tangetor: víz alatti vízsugármasszázs, és a szénsavfürdő) igénybe vehetők a megfelelő egészségügyi előírásokat szem előtt tartva, a dolgozók és a fürdőzők érdekében. Érdekesség, hogy a 65 éves és annál idősebb látogatókra vonatkozóan nincs külön szankció, bármikor beléphetnek a fürdőkbe – tette hozzá.

A nem túl nyárias idő ellenére többen is fürdőztek már hétvégén az agárdi létesítményben
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A gazdaság beindítása is prioritás

Kiemelte, bár nagyon oda kell figyelni a higiéniára, de legalább ugyanekkora súllyal a gazdaságra is, hogy valamennyi szolgáltatási szektor életben maradjon és megmaradjanak a munkahelyek.

– Az összes szabály és előírás betartása lehetetlen a vendégek közreműködése nélkül. Egyrészt fontos az egymással szembeni tolerancia, másrészt, hogy a gazdaság újraindításához az emberek igénybe merjék venni a különböző szolgáltatásokat. Biztos vagyok benne, hogy a hazai fürdők mindent megtettek, hogy visszaédesgessék a látogatóikat, hogy az előírások betartásával a fürdőzés kikapcsolódás és biztonságos legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában