Koronavírus Fejérben

2020.04.19. 07:20

Gyakran kapnak a halak, lesz mit fogni

Fejér megye több horgászparadicsom büszke birtokosa, és valamennyi felkészült a tavaszi nagy rohamra, ám a roham váratlan irányból, a koronavírus miatt bezárt panelajtók mögül induló kirándulók képében érkezik.

Palocsai Jenő

Az alacsony vízszint és a járványügyi helyzet sem veszi el a horgászok kedvét Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az információ korát éljük, így valaki még ki sem szedte a kifogott hal szájából a horgot, de már három különböző közösségi oldalon posztolta a pingponglabda szemű ponttyal készített szelfiket, melyek háttereiben zöldell a parti fű és csillog a tavaszi széltől borzolt tó felszíne. Most is így megy ez, annyi különbséggel, hogy most kiránduló családok szolgálnak a fotók hátteréül, mert ők lepik el a tavak partját, hiszen hol is tudna kikapcsolódni az emeletes házak bezártságra ítélt lakója, ha nem a tóparton. Tömegek verődnek össze, holott éppen az lenne a cél, hogy mindenki maradjon távol a többi embertől!

A horgászok a vártnál nagyobb fegyelemmel tartják be az előírásokat, olyannyira, hogy gumikesztyűben és maszkban érkeznek a stégekre és trepnikre és nem verődnek össze munkahelyi és horgászkalandokat mesélni a többiekkel, hanem teszik azt, ami a legkellemesebb elfoglaltság, vagyis figyelik a spiccek és a kapásjelzők minden rezdülését, vagy esetleg bóbiskolnak a melengető tavaszi nap fényében, bízva az elektromos kapásjelzőben.

Ezeket Már Urfi Tamástól, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének ügyvezető elnökétől tudjuk. A vezető némi büszkeséggel mesélt a fegyelmezett horgászokról, de aztán át kellett evezni a kellemetlen témák vizére: – A vírus miatt kialakult kijárási korlátozás miatt emberek százai indulnak ki a természetbe, mondván, hogy kell a friss levegő és ezt én is megtapasztalom, hiszen én is panellakásban élek, de az általunk kezelt valamennyi horgászterületen problémát okoz a kirándulók jelenléte, mondja az elnök. A kommunikáció sem tökéletes mindig, mert a fehérvárcsurgói víztározó partját is gyakran ellepik a kirándulók, akiknek többsége a kapuban tudja meg, hogy a Gaja-völgy zárva van, ezért tesznek egy sétát a parton.

Az alacsony vízszint és a járványügyi helyzet sem veszi el a horgászok kedvét
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Pátka önkormányzata korábban lezáratta az összes parkolót a horgásztó körül, ám a HOFESZ elnöke pénteken megegyezett a település vezetésével, így a tóhoz érkezőket szűrni fogják. Akinek van érvényes területi jegye, az tovább mehet, hódolni a szenvedélynek, akinek nincs, azokat a rendőrök tovább irányítják.

Horgászat szempontjából azonban vannak fontosabb kérdések is, és ezekkel kapcsolatban a megyei elnök csak jó hírekkel tudott szolgálni. Mint megtudtuk, a Fehérvárcsurgói-, a Pátkai-, a Sárszentmihályi-víztározó, valamint a Palotaváros mind-mind kapott a tavasszal 120 mázsa fogható méretű pontyot. A parti pergető országos bajnokság elmarad ugyan, de a Gaja-patakba telepítettek pisztrángokat. A Pátkai-víztározó vízszintje meglehetősen alacsony, de már készülnek azt felduzzasztani, mivel jelentős csapadék nem várható.

A kisebb tavak esetében is hasonló a helyzet. Iván János, a Móri Petőfi Horgász Egyesület elnöke elmondta, hogy a város önkormányzata mindent elkövet a járványügyi helyzetben, hogy betartassák a szabályokat. A húsvéti hétvégén olyannyira lezárták a kiránduló utakat és a tavakat, hogy a horgászok sem mehettek oda. A telepítések azonban megtörténtek, mindkét tó kapott halakat. A szokásos márciusi társadalmi munkát lefújták, de bíznak abban, hogy a májusi karbantartást már együtt, ünnepelve végezhetik el az egyesület tagjai.

Azóta az is kiderült, hogy ezen a hétvégén, vagyis április 18-19-én újra lezárja Mór város önkormányzata a Látóhegyi tavakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában