A kijárási korlátozás nem akadályozza a mezőgazdasági munkákat

2020.04.03. 14:00

Van és lesz elég élelmiszerünk!

Hazánk agrár-élelmiszeripari ország, jelentős exportőr, önellátottsága mintegy 120 százalékos az alapvető élelmiszerekből. A mostani veszélyhelyzetben különös jelentősége van ennek: a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar folyamatosan képes biztosítani a lakosság számára az élelmiszereket – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.

FMH, V.Varga József

Az itthon megtermelt alapanyagok helyben vannak, gyorsan piacra kerülhetnek. Ráadásul a feldolgozó cégek még mindig rendelkeznek kihasználatlan kapacitásokkal

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Magyarország – adottságai miatt – nemcsak hogy önellátó élelmiszerből, de egyben jelentős élelmiszer-exportőr is, az ország termelési potenciálja akár 150 százalékra is növelhető. Az élelmiszeripar a harmadik legnagyobb feldolgozóipari ágazat nálunk, az 5400 aktívan működő élelmiszer-vállalkozás közvetlenül mintegy százezer embert foglalkoztat, a magyar mezőgazdaság által megtermelt alapanyagok 65 százalékát dolgozza fel minőségi élelmiszerekké – tájékoztatta a Fejér Megyei Hírlapot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Hazánk legfontosabb exporttermékei a gabonafélék, a takarmányok, a hús és a húskészítmények. 2018-ban egyebek közt 2,4 millió tonna búzát, 2,6 millió tonna kukoricát, 200 ezer tonna lisztet, 600 ezer tonna növényolajat, 110 ezer tonna fagyasztott zöldséget, 130 ezer tonna élő állatot, 860 ezer tonna állati takarmányt, állati eledelt, 220 ezer tonna baromfi- és 130 ezer tonna sertéshúst, továbbá 440 ezer tonna tejet és tejterméket exportáltunk. Mindebből is jól látszik, hogy végső esetben ezen áruk itthon tartása – amire egyelőre nincs szükség – további hazai értékesítés lehetőségét rejti magában.

Élelmiszer-termelésünknél mindig elsődleges szempont a belső piac ellátása, és csak ezt követően történik meg a felesleg exportja. A hazai kiskereskedelmet tekintve pedig elmondható: a boltok polcain évek óta az élelmiszerek mintegy háromnegyede hazai áru.

Az itthon megtermelt alapanyagok helyben vannak, gyorsan piacra kerülhetnek. Ráadásul a feldolgozó cégek még mindig rendelkeznek kihasználatlan kapacitásokkal
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Amint a kiskereskedelmi üzletláncok nyilatkozataikban is megerősítették: az élelmiszer-ellátás és a legalapvetőbb termékekkel való ellátás minden településen biztosított. Az üzletekben ideiglenesen tapasztalható hiány alapvetően abból adódik, hogy sokan „pánikvásárolnak”, és sokszorosát veszik a szokott mennyiségnek. Az elmúlt hetekhez hasonlóan látható, hogy a kiskereskedők a beszállítóikkal együttműködve most is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megnövekedett keresletet kezelni tudják. Előfordulhat viszont, hogy egy-egy rövidebb időszakban néhány áruházban egyes cikkek feltöltési üteme az árupótlás szemponjából (rendelés a gyártótól, szállítás, rakodás) nehezebben követi a felvásárlást, és az üzletek raktárkapacitásai is végesek.

Most még inkább időszerű az, amit az agrárkamara folyamatosan hangsúlyoz: hazai termékeket vásároljanak a fogyasztók! Az itthon megtermelt alapanyagok helyben vannak, gyorsan piacra kerülhetnek, a feldolgozók még mindig rendelkeznek kihasználatlan kapacitásokkal, így – ha a hazai kereslet jobban megnövekedne – a termelők és a feldolgozók továbbra is képesek kiszolgálni a magyar fogyasztókat.

Megnyugtatásul szolgálhat az is, hogy a hazai élelmiszer-előállítás döntő hányadát adó üzemek nemzetgazdasági szempontból kritikus infrastruktúrának, úgynevezett létfontosságú rendszerelemeknek minősülnek, akárcsak az erőművek, az ivóvízellátást biztosító létesítmények vagy a gyógyszergyártó vállalatok. Mindez azt jelenti, hogy működésük fenntartását szükség esetén rendvédelmi, honvédelmi szervek is biztosíthatják.

A kijárási korlátozás nem akadályozza a mezőgazdasági munkákat – szögezi le az agrárkamara.

Az agrárkamara egyeztetést folytat az illetékes döntéshozókkal arról, hogy – a jelenlegi járványhelyzetre tekintettel – egyszerűsödjön az egységes kérelmek beadásának ügyrendje. A falugazdászok minden hozzájuk forduló gazdálkodónak segítenek kérelmük benyújtásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában