Hogy unokáink is nyitni tudják

2020.03.30. 14:00

Édesapjuk, Sipos Jenő emlékének ajánlotta a két testvér az Év Vállalkozója díjat

Sipos Péter, valamint öccse, Sipos Tamás közösen kapta a Fejér Megyei Év Vállalkozója díj 2019 kitüntetést. Édesapjuk, Sipos Jenő hozta létre a Fehér Cégcsoportot.

Borsányi Bea

Sipos Tamás és Sipos Péter viszik tovább édesapjuk művét, a Fehér Cégcsoportot

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Sipos testvérek a díjat nemrégiben elhunyt édesapjuknak, Sipos Jenőnek ajánlották, ami teljesen érthető, hiszen ő rakta le azoknak a cégeknek az alapjait, amelyek ma a mintegy 200 főt foglalkoztató Fehér Cégcsoportot alkotják. Péter és Tamás célja édesapjuk munkájának folytatása, a cégcsoport további fejlesztése. Ebben sokat segít, hogy maguk is több mint 20 éve dolgoznak benne. Az idősebb, Péter annak idején villamosmérnöki diplomát, a fiatalabb, Tamás építőmérnökit szerzett.

– Alapjában véve tetszett a villamosság és vonzott a mérnöki pálya, de nyilván benne volt ebben az is, hogy édesapánk hosszú évtizedekig dolgozott a Videotonnál. Mire azonban végeztem az egyetemen, már az általa alapított Fehér Ablak Kft. útját egyengette. Akkor megkérdezte tőlem, akarok-e a cégnél dolgozni? Voltak olyan kérdései, amire tudtam, mit kell válaszolni, de akkor éreztem rajta, szeretné, ha jönnék – elevenítette fel Sipos Péter, aki a szalagon kezdte és végigjárta az összes területet a könyvelésen át az árajánlat-készítésig. Ezért ma is hálás édesapjának. Úgy gondolja, egy vezetőnek a cég minden rezdülését ismernie kell.

Amikor Sipos Tamásnak kellett döntenie a továbbtanulásról, az édesapa fejében már kezdett kirajzolódni egy új, építőipari vállalkozás, ezért az építészet irányába indult. Az egyetem után egy évig a Fehér Ablak Kft. kivitelezési területén tevékenykedett, majd édesapja a Fehérép Kft. ügyvezetését bízta rá.

Mindketten jól beszélnek csehül, ugyanis a Sipos család 1977–82, majd 1989–91 között Csehszlovákiában élt, ahol édesapjuk a Videotontól dolgozott kiküldetésben.

Sipos Tamás és Sipos Péter viszik tovább édesapjuk művét, a Fehér Cégcsoportot
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Tamás a gimnáziumot is ott kezdte, 1989 őszén. A kint töltött idő alatt életre szóló barátságokat kötöttek, valamint rugalmasságukat és alkalmazkodóképességüket is fejlesztették ezek az évek, ami vezetőként jól jön számukra. Természetesen, ahogy jó családi vállalkozásokban lenni szokott, sokat tanultak édesapjuktól, aki fokozatosan adta át a feladatokat és a felelősséget a következő generációnak.

– Számomra megnyugtató és jó érzés, hogy nem kell mindenben egyedül döntenem, a felvetődő kérdéseket meg tudom beszélni a bátyámmal, akivel kifejezetten jól együtt tudunk működni még akkor is, ha nem feltétlenül értünk mindenben egyet – árulta el Tamás. A családi vállalkozásnak az is velejárója, hogy legyen szó bármilyen családi összejövetelről, közös nyaralásról, síelésről, néhány perc után óhatatlanul előkerülnek az üzleti ügyek:

– Ez természetes. Édesapánk mindig azt mondta, a cégcsoport olyan, mintha a harmadik fia lenne. Ez aztán belénk ivódott. Számunkra a cégcsoport nem csak munka, hanem érzelmi kötelék is, amit persze csak bizonyos mértékig lehet belekeverni az üzleti döntésekbe – tette hozzá Péter. Ha viszont arra vágynak, hogy tényleg kiszabaduljanak egy rövid időre a kötelességekből, egészen más jellegű kihívások elé néznek. Nem régen például egy olyan oroszországi túrán vettek részt, ahol többek között két éjszakát töltöttek sátorban a befagyott Bajkál-tavon.

Családi jellegéből adódóan a cégnél fontos a tradíció, a korrektség, az érték-előállítás és a személyes kapcsolatok megtartása az alkalmazottakkal, akiknek egy része szinte a kezdetektől az alkalmazásukban áll. „A cégcsoporton belül működő kft.-k önálló cégeknek tekinthetők, mindegyiknek megvan a maga vezetése és önállóan kell megfelelniük a piaci kihívásoknak. Ilyen értelemben mi egy skizofrén cégcsoport vagyunk. A Fehérép Kft. generálkivitelező cég, de a Fehér Ablak és a Fehér Alu szakági cégek, vagyis alvállalkozóként működnek és alapjában véve nem a Fehéréptől kapott munkákból élnek meg”, mondta el Sipos Péter.

A két testvér egyik legfontosabb feladatának a cégcsoport továbbfejlesztését tartja, hosszú távon pedig bízik abban, hogy sikerül azt átadni gyermekeiknek – Péternek két lánya és három fia, Tamásnak egy lánya van –, akik folytatják nagyapjuk művét, azért, hogy megvalósulhasson többek között az egyik, Fehér Ablakos mottójuk: Ezt unokáink is nyitni fogják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában