Kötöznivalók a karóknál

2020.03.25. 14:00

A szőlőmetszés még nem késett el, ám több helyen elkél a rögzítés

A lakóházak mögötti kiskertekben és kint a városok és falvak szőlőhegyein is véget értek a szőlőmetszési munkálatok, éppúgy ahogy a nagyüzemi táblákban. Most a kötözés ideje jött el, aztán indulhatnak a talajmunkák, ha nem lesz nagy a márciusi hó.

Palocsai Jenő

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szokatlanul csendesen viselte a szőlő a korán érkezett tavaszt. Nem engedte becsapni magát talmi februári napsütéseknek. A tavaszra oly nem jellemző türelem meghozta már most a gyümölcsét, ugyanis talán nem okozott károkat a húszfokos meleg másnapján mért mínusz 4-5 fokos hideg. A korai fajtáknál már megkezdődött itt-ott a rügyek barkásodása, de ez sem jellemző minden területre. A kései és közepesen kései fajták még most is hallgatnak, nem mozdulnak, mint akik egy jelre várnak.

Valamelyest ellenállóbb lesz a szőlő

A múlt héten a Csókakőn metszett ezerjó szőlőkben már megindult az élet, a levágott vesszők zöld lapján gyorsan összegyűltek a hatalmas vízcseppek, így biztosan tudható, hogy bár a rügyek még alszanak és bennük az atkák is, de valami elkezdődött.

Ha a szőlő levedzik, kezdte a gyorstalpalót a Csókakőn élő Horváth Csaba okleveles kertészmérnök, úgy kell megvágni a metszlapot, hogy a lé ne folyjék rá a rügyre, mert ha mégis, akkor az a rügy, amire folyik, kipálik és nem fog kihajtani. A metszés ideje sem kőbe vésett dolog, folytatta a szakember, ugyanis amíg a szőlő nem hajtott ki, addig nem vagyunk elkésve a metszéssel. Ha valaki később áll neki ennek a munkának, az akár tíz nappal is kitolhatja a szüret idejét, mert ha később metsz, később fakadnak ki a rügyek. Horváth szerint a késői metszés és az abból fakadó előnyök miatt valamelyest ellenállóbb lesz a szőlő, az egyre gyakrabban jelentkező hőségnapok ellen is. Az, hogy a vágott vessző helyén cseppek jelennek meg, az nem jelenti azt, hogy el vagyunk késve. Ez a jelenség pusztán csak arra enged következtetni, hogy jó idő van. A gyökérzónában mért 6 Celsius-fok arra készteti a növényt, hogy elkezd benne mocorogni az élet, de azonnal nem fog hajtani, van még több-kevesebb időnk a metszésre. Más a helyzet a fiatalabb tőkékkel, a pótlásokkal, a nemrég ültetett, egy-két éves oltványokkal. Ott sokkal előrébb vannak a rügyek, és emiatt célszerű ezeket korábban lemetszeni, már csak azért is, mert akkor van idő arra, hogy beszáradjon a vessző. Ha ez megtörténik, akkor nem csorog vissza a lé az akár hajtófélben lévő rügyekre.

A metszés, a kötözés után jöhet a lemosó permetezés. A képen a lovasberényi Róth József Fotó: Pesti Tamás / FMH

Ha megvan a metszés, jöhet a kötözés. Itt természetesen a kordonos szőlők, a magasművelésű, egyes és kettes függönyön termesztett szőlők kötözéséről van szó. A legtöbb helyen már úgy alakítják ki a szőlőt, hogy a tőkefejen hagynak egy-két tartalék csapot, és meghagynak tetszés szerinti mennyiségben – a fajtától is függően – szálvesszőket, míg a többit levágják. A szálvesszőket le kell kötni, mert azok lesznek az adott év termőágai, ennek megfelelően, jó esetben igen nagy teher lesz rajta, hiszen abból új vesszők, lombozat és termés bújik majd elő. Ennél a munkafolyamatnál nagy előny, ha lében van a vessző, ugyanis olyankor sokkal rugalmasabb, hajlítható, formázható, ezért könnyebb a támrendszerhez rögzíteni. Ha szerencsénk van, vagyis jó évjáratnak nézünk elébe, és meg is tudjuk óvni a gyakran kényes lombozatot, a rendkívül érzékeny virágokat és a későbbi gyümölcsöket, akkor derül ki igazán, mennyire fontos a támrendszer. Az alapoknál kell kezdeni, tehát érdemes kötni a karóhoz a tőkét. A karokat, illetve a szálvesszőt a vezér­dróthoz kell rögzíteni, aminek feszességét érdemes ellenőrizni minden tavasszal. A lombozatot tartó drótok, illetve drótpárok feszessége is fontos, igaz, azok szerepe akkor jön el, amikor már elérnek az új hajtások az első szintre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában