követendő utat törtek a jogfolytonos átalakuláshoz

2020.02.28. 14:00

Simon István egyéni vállalkozásából harmincöt év után kft. lett

Harmincöt év után, 2020. február 19-éről február 20-ára alakult kft.-vé Simon István egyéni vállalkozása. A váltás hátterét jártuk körül.

Sági Zoltán

Simon Péter: A Simon István e. v. tulajdonképpen beleragadt a korszerűtlen cégformába Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Simon Péter, az alapító Simon István fia, az átalakulást megelőzően öt esztendeig volt a Simon gyárigazgatója, ám a készülő névjegykártyáján az új cégformának megfelelően már a Simon Plastics Kft. ügyvezető igazgatójaként szerepel. Az átfogó arculati váltás azonban még folyamatban van, szemben a múlt hét végén minden zökkenő nélkül lezajlott céges átállással, amelynek részleteiről a friss ügyvezetővel a vállalat kőszárhegyi központjában beszélgettünk.

Elöljáróban nem árt felidézni, miért is rendkívül szokatlan, hogy egy ilyen méretű vállalat az egyéni vállalkozás cégformában üzemeljen. A vállalkozni szándékozók számára az egyéni vállalkozás jelenti a belépési pontot a cégszerű működések világába úgy, hogy közben az egyéni vállalkozó jellemzően maga végzi a bevételszerző tevékenységet. Cserébe annak üzleti kockázataiért is maga felel, mégpedig a teljes vagyonával. Ez a kockázat egy átlagos egyéni vállalkozó esetében nem jelent elviselhetetlen terhet. Igaz, Simon Istvánnak 1985-ben lehetősége sem lett volna kft.-t alapítani. 1972-ben a Pénzügyminisztériumban hoztak ugyan egy rendeletet a külföldi részvétellel működő gazdasági társulásokról, ám ez csupán az állam számára engedélyezte vegyes tulajdonú kft.-k alapítását. Egészen 1988-ig kellett várni, hogy az akkor megalkotott gazdasági törvény mindenki előtt megnyissa az utat a kft.-k, rt.-k vagy épp a betéti társaságok alakításához. A Simon István e. v. azonban ekkor még nem lépett be az alakuló kft.-k mintegy 450 tagot számláló klubjába.

Simon Péter: A Simon István e. v. tulajdonképpen beleragadt a korszerűtlen cégformába
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Legkésőbb a vállalkozáson belül 2015 során lezajlott generációváltás alkalmával időszerű lett volna elvégezni a cégforma átalakítását. – A két váltás egybe is esett volna, ha a magyar törvények megengedték volna – árulta el Simon Péter. – Illetve úgy engedte volna meg – vette át a szót Simon István –, hogy megszüntetjük az egyik céget és létrehozzuk a másikat. – Tehát jogutód nélkül szűnt volna meg az egyéni vállalkozás, azaz a legutolsó partneri, beszállítói, titoktartási és munkavállalói szerződésig és megállapodásig, az összes minősítésig és auditig mindent újra kellett volna készíteni. Ehhez járult volna még a halasztott áfafizetés lezárásának százmilliót jóval meghaladó kötelezettsége. Mindez együtt túl volt az ésszerűen vállalható lehetőségek körén. A Simon István e. v. így tulajdonképpen beleragadt a korszerűtlen cégformába.

Ekkor kezdtek keményen lobbizni a törvényalkotónál a jogfolytonos átalakulás jogszabályi környezetének kidolgozásáért, amelyre a Simon cégen kívül több más érintett vállalkozásnak is egyre égetőbb szüksége volt. Négy év után a vonatkozó törvényjavaslatot Varga Mihály pénzügyminiszter tavaly nyár elején a parlament elé terjesztette. Megszavazták, és ezzel megnyílt az út az ekkorra már mintegy 400 embernek munkát adó Simon István e. v. átalakulása előtt. A zökkenőmentes váltás lépéseinek kidolgozásán ezután egy teljes csapat dolgozott 6 hónapon keresztül. 2020. február 19-én a Simon még egyéni vállalkozásként indította útnak a legyártott termékeket, másnap, 20-án délután pedig már mint Simon Plastics Kft. szállított. Simon Péter ezzel – cégjogi értelemben is – átvezette a sikeres magyar családi vállalatot arra a pályára, ahová eredményeit tekintve már legalább egy évtizede tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában