Két nagyarany is született

2020.02.15. 07:25

Református borverseny volt Móron, ökumenikus jelleggel

A Móri Református egyházközség idén is megtartotta a másfél évtizede hagyománnyá vált borversenyét, melyre majdnem ötven gazda jelentkezett, 101 borával.

Palocsai Jenő

Huszonnyolc aranyérem, 43 ezüstérem és 21 bronzérem született és csupán hét bor kapott oklevelet

Fotó: Shutterstock

Nem kevesebb mint 101 mintát soroltunk be a versenyre, nyilatkozta Szili Sándor presbiter, az egyre népszerűbb szakmai esemény főszervezője. Mint megtudtuk, a Móri borvidék valamennyi települése megjelent boraival, így Mór, Pusztavám, Csókakő, Csákberény, Söréd és Zámoly is. Emellett érkezett minta Nagyvelegről és Bodajkról, de két felvidéki település is képviseltette magát, Perbete és Hetény. Utóbbiak együttvéve harminc mintával járultak hozzá a szortiment színesítéséhez. Heténnyel szoros a kapcsolat, mert 1947–48-ban 48 magyar családot telepítettek ki innen, akik a sajnálatos eseményt követően Móron kezdtek új életet. A tőlük érkező delegációt Rancsó Dezső, a 365 borospincével büszkélkedő Hetény alpolgármestere vezette. A felvidékiek érkezése jót tett az egyébként is kiváló, baráti hangulatnak, ugyanis sok régen látott ismerős talált itt újra egymásra, de új barátságok is köttettek, mondta a presbiter.

Veress Péter református lelkész is köszöntötte a megjelenteket, ugyanis a móri Református Szolgáló Szeretet Házában zajlott a borok megmérettetése.

Huszonnyolc aranyérem, 43 ezüstérem és 21 bronzérem született és csupán hét bor kapott oklevelet
Fotó: Shutterstock

A 101 mintát két, egyenként négyfős zsűri bírálta. Szili mint szervező igyekezett vegyes bírálóbizottságokat felállítani, így mindegyikben voltak móri, illetve Mór környéki szakemberek, Felvidékről érkezett vendégek és természetesen hölgyek is, köztük Grúber Nóra móri borkirálynő is. Az eredményekről csak nagy vonalakban számolhatunk be a magas mintaszám okán. A 101 borból kettő nagyaranyat kapott. Az egyiket a csákberényi Belecz Pince alkotói kapták, akik egy sau­vignon blanc fajtával emelkedtek ki a többiek közül. A másik csúcsbort a móri Kaiser Family Pince elhivatott borászai alkották, akik cserszegi fűszeres alapanyagból alkottak maradandót. Az éremzápor sem maradt el a verseny végén, kiderült, hogy 28 aranyérem, 43 ezüstérem és 21 bronzérem született és csupán hét bor kapott oklevelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában