Kell egy semleges gazdaságpolitikai erő

2019.10.04. 14:00

Összefogni értelmes célokért – Gesztesi Béla a kkv-kért tevékenykedik

Gesztesi Bélát idén márciusban nevezték ki a VOSZ, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Fejér Megyei Szervezete elnökének, miután egészségi állapota miatt a korábbi elnök lemondott posztjáról.

Borsányi Bea

Gesztesi Béla március óta vezeti a VOSZ Fejér megyei szervezetét Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Elsőként egy rövid bemutatkozásra kérem: mit lehet Önről tudni?

– Negyvenkilenc éves, tősgyökeres székesfehérvári vagyok, végzettségemet tekintve mérnök-közgazdász. Első diplomámat Keszthelyen szereztem agrár vonalon, majd elvégeztem a Pénzügyi és Számviteli Főiskolát is. Három fiú – 19, 17 és 11 évesek – boldog édesapjának mondhatom magam. Családommal Fehérváron élek, és itt dolgozom közel 25 éve, tehát rengeteg szállal kötődöm a városhoz. Karrierem során számos területen kipróbáltam magam, dolgoztam a takarmány- és az építőiparban, az állatgyógyászatban, jelenleg a humánegészségügyben tevékenykedem. A szakterületem a minőségbiztosítás, illetve ilyen rendszerek építése. Rengeteg uniós pályázatot is készítettem az évek folyamán. Mindezeknek köszönhetően megismertem a kis- és középvállalkozásokat és a rájuk jellemző szemléletmódot. Jelenlegi cégemben, ahol ügyvezetőként dolgozom, nekik kínálunk integrált üzleti fejlesztési megoldásokat. Ez összhangban van a VOSZ azon céljával, hogy minden lehetséges eszközzel támogassa a kkv-kat.

A Fejér megyei szervezet élén kényszerből következett be a váltás. Miként esett Önre a választás?

– A korábbi elnök kellemetlen balesetet szenvedett, a rehabilitáció idejére pedig orvosai azt tanácsolták, mondjon le minden pluszmunkáról, feladatról. A megyei elnökség László István lemondása után két lehetőség közül választhatott. Az egyik, hogy a meglévő küldöttek közül, akiknek szavazati joga van az országos küldöttgyűlésen, választunk egy új elnököt a ciklus hátralévő részére, vagyis 2 évre. A másik, hogy feloszlik a megyei elnökség és a főtitkár új választást ír ki, ami után újraszerveződik az elnökség. Végül az elsőt választottuk, a küldöttek pedig nekem szavaztak bizalmat. Kiemelném azonban, hogy Fehérváron nem elnök, hanem elnökség működik. A mellettem működő társelnökök oroszlánrészt vállalnak minden feladatból, amiért hatalmas köszönet jár, hiszen mindannyian társadalmi szerepvállalásként és nem fizetésért, szabadidőnkben és hétvégéken végezzük a munkánkat a VOSZ-ban. Az ötfős elnökség mindig az érvénybe léptetett eljárásrend szerint dönt a szövetség nevével fémjelzett eseményekkel, rendezvényekkel kapcsolatban.

Nem a semmiből jött ez a megbízatás, hiszen három évig volt társelnök László István mellett.

– Valóban, sőt László István elnöksége előtt, Varga István idejében helyettesítő, megbízotti szerepet töltöttem be azokon az üléseken, amelyeken bizonyos cégek ügyvezetői nem tudtak részt venni, viszont szerették volna, ha álláspontjukat képviseli valaki a döntések meghozatalakor.

Gesztesi Béla március óta vezeti a VOSZ Fejér megyei szervezetét
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Elnökként mit szeretne megvalósítani?

– Összefogást értelmes célok elérése érdekében. Úgy gondolom, kell, hogy legyen egy olyan semleges gazdaságpolitikai erő, ami szervezett és strukturált formában tudja a kkv-k érdekképviseletét biztosítani. A kormányzat azt várja tőlünk, hogy a végpontokról olyan információk jöjjenek, amelyek előrébb vihetik a kis- és középvállalkozásokat. Statisztikai adatok szerint ez a szektor jelenleg intenzívebben növekszik, mint a GDP, a bruttó hazai termék. A kormány kidolgozott egy hétpontos stratégiát a kkv-k támogatására, és felkérte a VOSZ megyei elnökeit is arra, hogy segítsenek ennek a kommunikálásában. A szövetség pedig partner a kormánnyal folytatott párbeszédben, abban, hogy előterjeszthető gazdaságpolitikai javaslatokat fogalmazzon meg.

Milyen a viszonya a VOSZ-nak a kereskedelmi és iparkamarával, mint olyan szervezettel, amely szintén ellát érdekvédelmi és támogatói feladatokat?

– Minden társadalmi és érdekvédelmi szervezettel párbeszédre törekszünk. Éppen néhány hónapja tartottunk közös ülést a kamarával, ahol próbáltuk körvonalazni a hatásköröket, funkciókat és feladatokat annak érdekében, hogy ne párhuzamosak legyenek a folyamataink és hatékony legyen az együttműködés a két szervezet között.

Essék szó a megyei Prima díjról is! Ezek szerint idén is megvannak a jelöltek és megtartják a szokásos novemberi gálát.

– Augusztus 15-ig kellett a központ felé lejelenteni a jelölteket a Megyei Év Vállalkozója, az Országos Év Vállalkozója, a Társadalmi szerepvállalásért járó különdíj és a megyei Prima díj tekintetében. Ezt mi is megtettük, folyamatban van a szervezés a novemberi gála részleteit illetően. Annyit elárulhatok, az idén több változás is lesz a korábbi évekhez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában