A környéken is árusok hirdetik a „márkát”

2019.07.09. 14:00

Egyre több helyen kapható már a cecei dinnye

Bármelyik irányból közelítjük meg Cecét, táblák hirdetik: már a környéken is kapható Dél-Fejér (el)ismert dinnyéje.

Szanyi-Nagy Judit

Nagy munkában Csajági Cintia és Nagy Nóra Eszter: a kínált cecei dinnyét folyamatosan veszik, viszik

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Rétszilason és Mezőszilason is láttunk egy-egy ilyen standot az út mentén, mielőtt Cecére értünk – s ha a „márka”, mármint az, hogy a dinnye cecei, önmagában nem lenne elég, utóbbi helyszínen még a görög változatra hajazó napernyőt és labdát is kiaggattak az árusok figyelemfelkeltés céljából.

Cece Sáregres felőli részén azonban nem volt szükség effajta szemet vonzó „cégérre”, ott önmagában elég az egymásra pakolt, hatalmas és/vagy színes dinnyék látványa.

– Fóliás dinnyét árulunk, szóval a növény idén hamar beért: az itt látható görög- és sárgadinnye egyaránt cecei – mutatott körbe Csajági Cintia, aki Nagy Nóra Eszterrel közösen kínálta, kínálja a portékát. Jó is, hogy ketten vannak, hiszen a vevők folyamatosan érkeznek hozzájuk, a dinnyék egyre csak fogynak. Már csak ezért is természetes volt, hogy a termelővel, Nemes Lászlóval ottjártunkkor egyáltalán nem találkoztunk, hiszen abban az időpontban is éppen a földjén dolgozott, dinnyét szedett.

Cintiáék már három-négy héttel ezelőtt kitelepültek; mint elmondták, legfőképpen hétvégén, jó időben érkeznek hozzájuk a vásárlók. Visszatérő vendégeik is vannak már, ami azt jelzi: a minőség idén jóra sikeredett. Ez utóbbi állítást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is megerősítette: sárgadinnyéből összesen 20 ezer, görögdinnyéből pedig 200 ezer tonnás hazai termés várható, minőségbeli problémák nélkül.

Nagy munkában Csajági Cintia és Nagy Nóra Eszter: a kínált cecei dinnyét folyamatosan veszik, viszik
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Június végétől akár szeptember közepéig

Az, hogy a termelő fedett helyen növeszti a dinnyét, az új, a NAK és a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének (MDE) együttműködése kapcsán meghatározott irányoknak is megfelel. Vagyis korszerűsödik a technológia, s a fedett fóliaházas termelésnek köszönhetően néhány éven belül már június végétől akár szeptember közepéig, végéig is kapható lesz a hazai görögdinnye. Ezáltal pedig elkerülhetővé válik az úgynevezett összeérések miatt jelentkező dömping és árzuhanás.

– Ritka az a vásárló, aki határozottan tudja, milyen dinnyét szeretne, s színt, szárt és foltokat nézve érkezik hozzánk. A vevők leginkább azt kérik, mi válasszuk ki a számukra megfelelő dinnyét, szóval kopogtatunk. Tapasztalataink alapján az üreges hangú a legkedveltebb, amelyik tompa, azt kevésbé szívelik a vendégek – taglalta Nóra. A sárgadinnye minősége pedig akkor jó – tartja Roszik Tamás, a sárgadinnye-termesztéssel foglalkozó dunavecsei központ névadója –, ha felette muslicák repkednek. Azok ugyanis azt jelzik: jó az ominózus növény beltartalma.

A cecei görögdinnye kilója jelenleg 350 forint környékén mozog, míg a sárgadinnye kilogrammonként 500 forintért kel el – ez az ár pedig egyre csak lejjebb kúszik, ahogyan haladunk előre a dinnyeszezonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában