Mindegy, milyen színű a macska

2019.05.21. 17:30

Radetzky Jenővel, az FMKIK elnökével a megyei munkaerőhelyzetről beszélgettünk

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől, Radetzky Jenőtől azt tudakoltuk: a gazdasági élet helyi szereplői hogyan tekintenek a munkaerőhelyzettel összefüggő aktuális kérdésekre?

Sági Zoltán

Radetzky Jenő: A külföldi munkavállalók elhelyezése tisztán szabályozási kérdés Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

A témával kapcsolatban napjainkra meglehetősen szélsőséges álláspontok is kialakultak, az FMKIK elnökével folytatott beszélgetésünkben azonban kifejezetten a vállalkozói racionalitás szempontjait igyekeztünk megismerni.

Kamarai elnökként van információja az itt dolgozó külföldiek létszámáról? Hogy látja a kialakult helyzetet?

– Nem szívesen beszélek létszámról, hiszen ilyenfajta (adatszolgáltatási) kötelezettsége egyetlen kamarai tagnak, de még a gazdaságnak sincs. Ez egy általános jelenség, ami a kialakult helyzetben fontos kérdés, de nemcsak a megyére, hanem az egész országra vonatkozik.

– Jól működik a gazdaság, és pillanatnyilag munkaerőhiány van. Egy vállalatnak pedig akkor kell teljesítenie, amikor arra igény van. A vállalatvezető a munkaerőt éppúgy a piacról szerzi be, mint az alapanyagot és az energiát. Nem lehet tőle elvárni, hogy – ha egyébként törvényesen jár el – ne használjon ki minden lehetőséget annak érdekében, hogy termeljen. Most Kínával pozitív államközi kapcsolatok vannak, így tán nem helytelen, ha egy Teng Hsziao-ping-idézetet hozok föl: „Mindegy, milyen színű a macska, csak fogja meg az egeret.”

Radetzky Jenő
Fotó: FMH-Archív

– Sajnálatos, hogy mindez mára politikai kérdéssé vált. Már csak azért is, mert a szomszédos országokból érkező emberek nem tudnak feketén dolgozni. Hivatalosan vállalnak munkát, adóznak, és a vállalat is befizeti utánuk a közterheket. Hozzájárulnak a magyar GDP növekedéséhez, a befizetéseikből pedig végső soron a magyar lakosság kiszolgálása történik meg.

– Ám hogy a vállalat maga helyezi el őket, vagy a piacon jelen lévő más vállalkozások elégítik ki ezt az igényt, az már tisztán szabályozási kérdés, amiben a kamara nem foglal állást. Ismétlem: a vállalkozások számára a munkaerő biztosítása fontos, így a törvényes utak betartásával ott szerzik azt meg, ahol arra lehetőségük adódik.

– A kamara mindenesetre már 4 évvel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy munkaerőhiány lesz. A tendencia jól látható volt, a mára kialakult helyzetet előre ki lehetett számítani. Tettünk is egy javaslatot, amit beépítettünk a városi önkormányzattal való együttműködési dokumentumba. („Szándéknyilatkozat Székesfehérvár MJV Integrált Településfejlesztési Stratégia 20142020 tárgyában a »Munkaerő vonzóképesség erősítéséhez szükséges infrastruktúra – lakókörnyezet – megteremtése« kulcsprojekt kapcsán, 2015. január 19.”) Vagyis: a várható magasan képzett szakmunkások hiányára való tekintettel a városnak célszerű lenne bérlakásprogramot indítania. Ezt akkor nevesítettem is, azt mondtam: Szent István lakóparkot kellene építeni. Ez bekerült a kormánnyal kötött megállapodásba is. Sajnálatos módon a bérlakásépítési program nem indult el. Ehelyett nagyon sok magánerős építkezés van, de az nem fogja megoldani az idetelepülő szakemberek elhelyezését.

Radetzky Jenő: A külföldi munkavállalók elhelyezése tisztán szabályozási kérdés
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Érdekes, hogy a kamara épületében épp a Wekerle Sándor teremben beszélgetünk, akinek nevéhez szintén kapcsolódik lakópark.

– Nekem erős kötődésem van Wekerléhez. A háromszoros magyar miniszterelnökről elnevezett kormányprogramban szerepelt ugyanis a szülőföldön való megmaradás és a szorosabb gazdasági integráció. A szülőföldnek pedig a Kárpát-medencét tekintjük. 2015-ben még nem annyira a kétkezi munkásokból, mint a szakképzett, egyetemet végzett szakemberekből volt hiány, és lehetett tudni, hogy a külhoni magyarság a nemzetpolitikai céljainknak megfelelően nyújtott útlevéllel előbb-utóbb el fog indulni – gazdasági programok pedig akkor még nem voltak se Kárpátalján, se a Délvidéken. Azt mondtam: Fehérvár legyen befogadó város, állítsuk meg itt a Délvidékről, Kárpátaljáról rajtunk keresztül nyugatra indulókat, adjunk nekik kedvezményes bérlakást, opcionális megvásárlási joggal 4 év tartózkodás után. Részben a helyi vállalatok mérnök- és informatikushiányát akartuk így csökkenteni, részben pedig a demográfiai mutatókat szerettük volna javítani. Ha már mindenképpen van elvándorlás: álljon meg nálunk – innen a külhoni magyarok még mindig könnyebben haza tudnak látogatni, mint mondjuk Münchenből vagy Hannoverből, ahonnan esetleg már a visszatérésük is kétséges. Fehérvár még talán ma is alkalmas lenne egy ilyen programra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában