Munkához jutás, szociális és egészségügyi ellátás

2019.05.21. 15:00

Esélyegyenlőségi programot készített Sárbogárd képviselő-testülete

A képviselő-testület elkészítette a város helyi esélyegyenlőségi programját. A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok életkörülményeinek javítását szolgáló program megalkotását az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló vonatkozó törvény írja elő.

V. Varga József

A fogyatékkal élők világnapjára minden évben műsorral emlékeznek a művelődési központban Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Sükösd Tamás polgármester a program mottóját említi fel: „Mindjárt születésünk pillanatában szüleink jóságára, gondoskodására szorulunk. Később, amikor betegségek gyötörnek minket és megöregszünk, megint mások gondoskodására és jóságára leszünk utalva. Mivel életünk kezdetén és végén mások törődnek velünk, hogyan tudnánk mi életünk derekán nem törődni másokkal?” (Tendzin Gjaco).

A társadalmi egyenlőtlenségek megszüntetése alapvető jelentőségű, fontos, hogy egyre több – végső célként minden – polgár számára megteremtődjön az esélyegyenlőség az élet különböző színterein, területein. A tanulásban, a szociális és egészségügyi ellátásban, a munkához jutásban, a fizikai környezetben és a közszolgáltatások elérésében.

Sárbogárd a megye egyik legtagoltabb települése, jelentős földrajzi távolságokkal. Közigazgatási értelemben városrésznek tekinthető: Sárbogárd, Sárszentmiklós és Alsótöbörzsök, valamint a különálló Kislók, Pusztaegres, Rétszilas és Sárhatvan.

A fogyatékkal élők világnapjára minden évben műsorral emlékeznek a művelődési központban
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A város fejlett közigazgatási intézményhálózattal rendelkezik, a Sárbogárdi Járási Hivatal 2014 óta területi szintű államigazgatási szolgáltatásokat biztosít. Az egészségügyi ellátást az alapellátáson túl a Kossuth Zsuzsanna Rendelőintézet is erősíti, a tervezési ciklus alatt várható az új mentőállomás és az ugyancsak új városi rendőrkapitányság átadása.

Az esélyegyenlőségi program célcsoportjai a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, különösen a mélyszegénységben élők, a romák, a gyermekek, a nők, az idősek és a fogyatékkal élők. A több mint 50 oldalas program kitér az esélyegyenlőség biztosításának eszközeire és az intézkedési tervre.

A konkrét intézkedések egyebek között a 40 év feletti és fogyatékos munkavállalók helyzetének javítására, a képzési programokhoz való egyenlő hozzáférésre, a családos munkavállalók számára biztosított kedvezmények kiterjesztésére, a nyugdíjas korba való átmenet megkönnyítésére vonatkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában