Évente egyszer mi ellenőrizhetünk

2019.04.06. 15:30

A NAV-bevallás tervezete olykor épp a minket illető kedvezményeket nem tartalmazza

2017 óta a NAV előzetesen személyijövedelem-bevallás tervezetet készít, amely többnyire automatikusan bevallássá változik a május 20-i leadási határidőt követően. Aztán futhatunk a pénzünk után, ha nem voltunk résen.

Sági Zoltán

Jani és Juli tervezetei a NAV követelésével

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Az adóbevallási tervezetet a NAV a magánszemély munkáltatója, kifizetője által megadott adatok alapján készíti el. A tervezet így a mezőgazdasági őstermelők, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek és egyéni vállalkozók esetében biztosan nem tartalmaz, nem is tartalmazhat minden bevételt, így nekik a tervezetet mindenképpen ki kell egészíteniük!

Kedvezmények

A NAV honlapján részletes tájékoztatás olvasható, kiknek és mikor szükséges a tervezetet mindenképpen kiegészítenie. Ehhez kapcsolódóan itt csak arra hívjuk fel a figyelmet: a családi kedvezmény és az első házasok 24 havi kedvezménye összevont adóalapot csökkentő kedvezmények, így nem csupán a munkaviszonyból származó jövedelem után lehet igénybe venni őket, hanem például az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem, ingóság vagy ingatlan értékesítéséből származó jövedelem, más bérjövedelem, vagy egyéni vállalkozói kivét után is. Fontos szót ejteni a súlyos fogyatékosság után járó személyi kedvezményről. A fogyatékos állapot fennállása alatt, az erről szóló orvosi igazolás vagy az ellátás folyósításáról szóló határozat birtokában érvényesíthető kedvezmény összege havonta a mindenkori minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg. 2018-ban ez havi 6900 forint volt, idén 7450 forint lesz.

Bár e kedvezmény jó esetben keveseket érint, nem árt tudni: a vonatkozó kormányrendelet (335/2009) több száz betegséget sorol ide, a laktóz- és gluténérzékenységtől a látás- és halláskárosodáson, a rosszindulatú daganatos problémákon át a cukorbetegségig.

Mindhárom kedvezményről elmondható, azok éves szinten nem csupán a munkaviszonyban töltött hónapokra érvényesíthetők. Ha tehát például csak 3 hónapot dolgoztunk 2018-ban, ám a személyi kedvezményre jogosító egészségügyi állapot egész évben fennállt, a 3 hónapnyi összevont jövedelmünkből akkor is a 12 x 6900, forintot vonhatjuk le – már, ha lett ennyi adónk a 3 hónapra.

Ha a tervezet nem érvényesíti minden kedvezményünket, kárt szenvedünk. Ha a javunkra téved, és a jogosnál többet enged el, akkor egy későbbi adóellenőrzés marasztal el minket.

Jani és Juli tervezetei a NAV követelésével
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Szemléltető példa

Jöjjön a konkrét eset. Juli és Jani házasok. Közös nyilatkozat alapján, Juli év közben 2 gyermek után vette igénybe a családi adókedvezményt, Jani pedig 1 gyermek után. Juli éves bruttó jövedelme (gyed) 2 318 400 forint, munkáltatója pedig év közben 3 864 000 forint összegű családi adóalap-kedvezményt számfejtett, amely a személyi jövedelemadóból 347 760 forint összegű adómegtakarítást, és 231 840 forint összegű családi járulékkedvezményt, azaz 579 600 forint kedvezményt eredményezett összesen. Juli ezek után nagyon meglepődött, amikor a NAV által készített adóbevallás tervezetben 347 760 forint összegű fizetendő adó szerepelt.

Jani éves bruttó jövedelme 1 932 000 forint. Munkáltatója év közben 2 640 000 forint összegű családi adóalap-kedvezményt számfejtett, amely a személyi jövedelemadóból 273 000 forint összegű adómegtakarítást, és 123 000 forint összegű családi járulékkedvezményt, összesen 396 000 forint kedvezményt eredményezett, azaz a teljes keretet igénybe tudta venni. Ám Jani is nagyon meglepődött, amikor a NAV által készített adóbevallás tervezetben 273 000 forint összegű fizetendő adó szerepelt.

A NAV tervezete tehát egyikük esetében sem vette figyelembe a munkáltató által számfejtett, és jogosan járó családi adókedvezményt, ellenben a családnak összesen 620 760 forint befizetendő adót állapított meg. Az eset érdekessége, hogy a NAV tervezete a járulékkedvezményeiket ugyanakkor elfogadta – ami nem túl konzekvens. Miután a könyvelőcég újra számolta Juli és Jani bevallásait, az jött ki, hogy egyiküknél sincsen szó adóhátralékról, sőt: Julinál a két gyermek után továbbá 1 416 000 forint családi kedvezmény alap, azaz 212 400 forint kedvezmény maradt, amit István igénybe tud venni. A családi kedvezménymaradvány átvitelének lehetőségét a jelenlegi, egyéni tervezetek eleve nem tudják kezelni!

Ha Jani és Juli nem néznek rá tervezeteikre, május 20-ával 620 ezer forintos adóhátralékuk élesedik be. Most viszont ők kapnak vissza 212 ezret. Mindenképp ellenőrizzük a NAV által elkészített tervezeteket. Ha másért nem, azért, mert ez az egyetlen lehetőségünk, hogy mi ellenőrizzük az adóhatóságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában