AGRYA

2019.03.22. 15:30

A különböző korosztályoknak más és más eszközzel válik vonzóvá a gazdálkodás

Gyerekeket, illetve fiatal felnőtteket céloz meg a két program, amelyeket a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége indított, illetve indít.

B. Kiss László

Farkas Sándor és Kesjár Kamilla a sajtótájékoztatón

Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

Óriási kihívást fog jelenteni az elkövetkező években a magyar mezőgazdaság számára a generációváltás. Az, hogy kiöregszik az a nemzedék, amely az utóbbi évtizedekben – úgymond – a vállán vitte a hazai agráriumot. Nagy kérdés, hogy lesz-e, aki a nyomába lép. Annál is inkább, mert azt a szomorú dolgot tapasztalni szerte az országban, hogy a vidéken élőkből is kiveszett a kertészkedés iránti motiváció: a falusi udvarokban is tájidegen sziklakertet, úszómedencét, műanyag játékokat találni veteményeskert helyett – mondta el Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az AGRYA szervezett csütörtökön a fővárosban. Farkas Sándor éppen ezért melegen üdvözölte azt a két, a szervezet által indított programot, melyek a gyerekeket, illetve a fiatal felnőtteket próbálják motiválni a kertészkedés, illetve a gazdálkodás iránt.

A két program, mint azt Kesjár Kamilla, az AGRYA társelnöke elmondta, a Vesd bele magad!, illetve a Vidék kaland nevet viseli. Az előbbi a gyerekeket célozza meg, de erősen számít a szülők közreműködésére. A programba benevezett családok, akik gyerekrajzzal vagy fogalmazással bizonyították szándékuk komolyságát, kilenc zöldség magvait tartalmazó csomagot kaptak. A gyerekek ezek elültetésén, gondozásán túl feladatul kapták élménybeszámolók küldését, illetve a kiskert eseményeinek rögzítését. A Vesd bele magad!-hoz csatlakozott 944 család között számos Fejér megyei. A program – a kertészkedés korai megszerettetésen túl – a családi kapcsolatok erősítését is jó szolgálja – hangsúlyozta a társelnök.

Farkas Sándor és Kesjár Kamilla a sajtótájékoztatón
Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

A Vidék kaland elnevezésű programot két év szünet után indítja el újra az AGRYA.

A célcsoportot azok a 18 és 35 év közötti, városi fiatalok alkotják, akik érdeklődnek a mezőgazdaság iránt. A kiválasztott személyek munkával tölthetnek el egy hetet egy ugyancsak fiatal gazda által irányított gazdaságban. Így belekóstolhatnak a vidéki életbe, megismerhetik a földművelés, az állattenyésztés, a zöldség- és gyümölcstermesztés nehézségeit és örömeit. A programban való részvételt célzó pályázatot a napokban teszik közzé – jegyezte meg Kesjár Kamilla, aki hangsúlyozta: a programnak semmi köze nincs az egyik kereskedelmi televízió valóságshow-jához, ami ugyancsak gazdákhoz kapcsolódik. A jelentkezők elhatározásának komolyságáról személyes beszélgetés során fognak meggyőződni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában