Visszautasítják a „rabszolga” kifejezést

2019.01.15. 08:40

Az első érdekképviselet, amely élni akar az új túlóra lehetőséggel

Az 1981-ben alapított Magyarmet Kft. olyan közepes hazai vállalkozás, amely beszállítója a Schmidt plusz Clemensnek, a Knorr-Bremse vállalatcsoportnak, a Grundfosnak, de a Porschénak és a BMW csoportnak is.

Zsohár Melinda

Fotó: Nagy Zoltán Péter/ Fejér Megyei Hírlap

A bicskei központú precíziós öntöde dolgozói a napokban kiáltványt fogalmaztak meg az új munkatörvénnyel kapcsolatban, amit a munkaadónak átadtak. Nyilatkozatukban többek között ez áll: „Az elfogadott törvényi változások a munkavállalók érdekeit is szolgálják, hiszen magasabb keresetet érhetnek el a túlórák révén.” Az érdekképviseletet ellátó üzemi tanács határozottan kijelenti nyilatkozatában, hogy

„A munkavállalók elutasítják a „rabszolga” szó használatát, a törvény nem kötelezi a munkavállalókat a túlóra vállalására, a túlóra önkéntes alapon vállalható.”

Halász Péter, az üzemi tanács elnöke a FEOL-nak elmondta, hogy több munkavállaló már korábban is szeretett volna élni a többlet túlórával, ám eddig erre nem volt lehetőség. A tanács elnöke hangsúlyozta: ez lehetőség és nem kötelezvény. Túlórázni csak az fog, aki azt önként vállalja!

Az Üzem ügyvezető igazgatója, Győri Imre az esetleges munkaadói visszaélésekre vonatkozó kérdésünkre határozottan válaszolt: – „Ezzel nyilvánvalóan nem fogunk mindig élni, hiszen 400 túlóra az nagyon sok pénz, a túlóra amúgy is sokba kerül, de legalább rugalmassá teszi a céget, és lehet egy bizonyos fokig ezzel a túlórával biztosítani a megrendeléseket, és ha csökken a megrendelések száma, akkor nem kell elbocsájtani embereket, hanem a meglévő létszámmal lehet a csökkentett igényt teljesíteni!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában