Szakmunkásból lettek cégvezetők a Gotthárd fivérek

2018.12.12. 15:00

A robotok nem teszik feleslegessé az embert

Az Év Országos Vállalkozója díjat, melyet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének, a VOSZnak az elnöksége adományoz, az idén Gotthárd Imre és Gotthárd András, a fehérvári GIGA 2003 Kft. két ügyvezetője nyerte el a megyéből.

B. Kiss László

Egyetlen CNC esztergával vágtak bele a vállalkozásba

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Gotthárd Imre eredeti képzettséges szerint CNC esztergályos, a munka mellett végezte a főiskolát. Öccse, András fémforgácsolásból szerzett szakmunkás-bizonyítványt, és két évig Németországban is dolgozott, mielőtt 2002-ben elhatározták: saját vállalkozást indítanak. Kezdetben mindössze egyetlen CNC géppel dolgoztak, majd néhány esztendő leforgása alatt további gépeket is munkába állítottak. A 2008-as válságot átvészelte a cég, bár volt olyan vevőjük, aki fél évig egy darabot sem rendelt tőlük – mesélik.

A GIGA 2003 CNC forgácsolt, esztergált és mart alkatrészek gyártásával, továbbá célgépek tervezésével foglalkozik. Jelenleg a cég több mint 110 főt foglalkoztat.

A jövő tanévben már jó eséllyel lesz duális képzésben részt vevő tanulójuk is, és nem csak olyanok, akik a gyakorlatot töltik náluk – mondja Imre.

– Közösen vezetik a céget. Mi a titka a jó „négykezesnek”? – tudakoltam. András viszi az operatív részt, ő felel a termelésért és a kollégákért. Imréé a biznisz. Tehát ő azokért a kapcsolatokért felel, amelyeket a vevőkkel, partnerekkel, a kormányhivatallal tartanak fent. Abszolút megbíznak egymásban – hangzott a válasz.

Egyetlen CNC esztergával vágtak bele a vállalkozásba
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A legnagyobb kihívást számukra is a munkaerő hiánya jelenti. A dolgozókat nehéz megtartani, és megfelelő motivációt biztosítani a számukra. Az azonban, hogy robotokat terveznek munkába állítani, nem azt jelenti, hogy kevesebb dolgozóra lesz szükség. Az intézkedés a hatékonyság növelését szolgálja – tudtuk meg Andrástól. A két férfi életének elválaszthatatlan részét képezi a sport. Imre atletizál, konditerembe jár és fut. Újabban szeretett bele a Spartan Race versenyekbe és az országúti kerékpározásba.

András többször is lefutja egy héten a 7-10 kilométert, hétvégeken teljesítménytúrákra, terepfutásra jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában