Pályázati pénzei még lehívhatók

2018.07.23. 14:00

Fejér megyében két akciócsoport is működik a LEADER programban

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár július eleji tájékoztatása szerint továbbra is elérhető még sok, fejlesztésre fordítható forint.

Palocsai Jenő

A csókakői Barkóca Berkenye Néptánccsoport népviselete, felszerelése és teljes körű zenei hangosítása is LEADER-es pályázat eredménye Fotó: Rozsnyai Attila

Fotó: NZP

A LEADER program az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának része. Célja, hogy a vidék fejlesztésére szánt uniós források ne egymástól, felhasználási irányoktól elkülönülve, és ne a helyi társadalom megkérdezése nélkül legyenek felhasználva. A helyi politikai, gazdasági szereplők és civil szervezetek helyi akciócsoportot hoznak létre, mely kialakítja az adott kistérség vidékfejlesztési stratégiáját, majd a rendelkezésre álló vidékfejlesztési forrásokat helyben, helyi pályáztatás útján osztja szét.

Fejér megyében két akciócsoport is van. Az egyik a Vértes Gerecse Egyesület. A Vidékfejlesztési Közösség Fejér és Komárom-Esztergom megyében dolgozik. Áy Fanni, a civil szervezet pénzügyekért felelős munkatársa elmondta, hogy 38 település tartozik hozzájuk, amelyekből 15 Fejér megyei. A 112 fős tagsággal bíró egyesületnek 41 megyei tagja van, az önkormányzatokkal együtt. A rendelkezésre álló keretösszeg 472,78 millió forint, de van annyi központi megkötés, hogy a keretből 260 milliót turizmus- és gazdaságfejlesztésre kell költeni.

A csókakői Barkóca Berkenye Néptánccsoport népviselete, felszerelése és teljes körű zenei hangosítása is LEADER-es pályázat eredménye Fotó: Rozsnyai Attila

A másik a Bakonyért Egyesület, amely 32 települést fog össze, ennek nagyjából fele Veszprém, fele Fejér megyei. A tízéves működést alapul véve valódi, összeszokott közösség, az egyesületi taglétszám évek óta 75 körül van. Ez a munkaszervezet jelenleg három fővel dolgozik – mondta Hutvágnerné Kasper Judit, munkaszervezet-vezető. Arra a kérdésünkre, hogy a korábbi nagy összegek miért csökkentek le, a Bakonyért munkaszervezet vezetője elmondta, Magyarország a 2014–20-as ciklusra a minimálisan a LEADER-re fordítandó öt százalékot tervezte be a költségvetésbe, emiatt a korábbi mintegy kétmilliárd forint helyett most csupán 385 millió forint fejlesztési forrás és 73 millió forint működési forrás jutott a Bakonyért Egyesület számára.

A korábbi években megszokott 20-30 millió forintos pályázható összegek helyett most 0,5–3–10 millió forint jut. Az egyes kiírásaik általában 2019 végén zárnak, de az aktív turisztikai pályázat már csak idén vehető igénybe, mert a helyére más kiírást alkotnak, hogy egyéb, a Bakony fejlesztését, népszerűsítését szolgáló tevékenységeket is tudjanak finanszírozni. A csoportok 2019 végéig várják a pályázatokat, majd 2020-ban a projektgazdák elszámolásait segítik, hogy sikeresen tudják lehívni az összes megítélt forrást. Az Agrárminisztériumban a LEADER Egyesületek Szövetsége által szervezett szakmai napon bejelentették a szakmailag illetékes államtitkárok, hogy a 2021–27-es ciklusban is lesz LEADER program, amelyben megtartja az EU a minimum ötszázalékos tagállami ajánlást. A programok és az ezekhez kapcsolódó módszertanok most formálódnak. Az indulás nem könnyű, meg kell pályázni az új ciklust minden akciócsoportnak, és ha az sikeres, akkor kezdődhet a helyi vidékfejlesztési stratégia elkészítése, mely átlagosan 1-1,5 évet vesz igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában