Nincs megállás a földeken

2018.06.25. 09:00

Javában dolgoznak a kombájnok: nem vártak Péter-Pál napjáig a gazdák

Országszerte korán kezdődött az idén a gabonaaratása. A betakarítás hagyományos Péter-Pál napi kezdete előtt tíz-tizenkét nappal már megyénkben is javában dolgoztak a kombájnok az ősziárpa- és a repcetáblákban, s a héten várhatóan több helyen a korai búzafajták vágására is sor kerül.

Dávid Erzsébet

A következő hetekben – a legnagyobb nyári mezőgazdasági munkák időszakában – Fejérben csaknem 97 ezer hektár aratnivaló vár a gazdákra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai szerint egyebek között el kell végezniük több mint 11 500 hektár őszi árpa, 58 500 hektár őszi búza, több mint 21 ezer hektár repce, 1370 hektár tritikálé, 1800 hektár tavaszi árpa, továbbá néhány száz hektár rozs és magborsó betakarítását, majd a szalma lehúzását és a tarló elmunkálását.

Ahhoz, hogy mindezzel időben végezzenek, dolgozni kell a hét minden napján, azaz a földeken nincs megállás mindaddig, amíg az utolsó gabonaszem is a magtárakba nem kerül.

A korai aratást annak „köszönhetik” a termelők, hogy a tavaszi időjárás felgyorsította a növények fejlődését. Az április második dekádjában berobbant erőteljes melegedés hatására lerövidült a gabonák bokrosodása, s már május elején világosodni kezdtek az őszi­árpa-táblák, s mire megérkeztek a júniusi esők, az árpaállomány teljes érésbe került. A szelek, a viharok ugyanakkor nem kímélték a gabonát, sok helyen megdöntötték a növényeket, ami Vida Gyula, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének tudományos osztályvezetője szerint szemveszteséget és esetenként minőségromlást okozott.

A 200 hektárnyi repce aratásán dolgoznak a székesfehérvári Aranybullánál Fotó: Borbély Béla

Korábban érett be az őszi és a sörárpa a székesfehérvári Aranybulla Mezőgazdasági Zrt. földjein is. A 18 hektár őszi és a 140 hektáros sörárpa betakarításával már a múlt héten végeztek. Az utóbbinál hektáronként 6,5 tonnával fizettek a táblák, az őszi árpa hozamai a vetésterület helyétől függően 3,5–7 tonna körül alakultak. A munka befejezése után az aratóknak és a gépeknek nem volt egyetlen napnyi idejük sem a pihenésre, Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezető a három nagy teljesítményű kombájnt kénytelen volt azonnal a beérett repcetáblákba irányítani. Számítása szerint öt nap alatt végeznek a 200 hektárnyi repce betakarításával is. Igyekezniük kell a munkával, mert kombájn alá érett a korai őszibúza-fajták egy része is, a héten szeretnék megkezdeni azok aratását is.

A megye másik részén, a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt.-ben is túl vannak az őszi árpa betakarításán. Igaz, náluk csak 30 hektáron termett ez a kalászos, búzából viszont 170 hektárnyi vár betakarításra – mondta Sztupa Gergely növényter­mesztési ágazatvezető. Miután a gazdaságban a hosszú tenyész­idejű fajtákat részesítették előnyben, Péter-Pál napjához közelebbi időpontban, várhatóan két héten belül kezdhetik meg az aratást. A környéken azonban nem mindenütt várnak addig a búza vágásával, több gazda korai fajtákat termeszt, s azok aratásához már a hét második felében hozzáláthatnak – tudtuk meg a szakembertől.

A kenyérgabona várható hozamairól a szakemberek sze­rint még korai lenne beszélni. Úgy vélik, összességében közepes gabonatermésre számíthatnak a gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában