Versenyképes tudást nyújtanak

2018.06.28. 20:00

Átadták az Arconic-termet a fehérvári Váci iskolában

Hét éve indult el az az együttműködés az akkor még Alcoa-Köfém, ma már Arconic-Köfém Öntöde-Hengermű üzletága és a Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium között, amelynek egyik eredményeként csütörtök délelőtt átadták az iskolában az Arconic-termet.

Borsányi Bea

Ma még csak a szakköri oktatók, szeptembertől már a szakkörös diákok ülhetnek ezekben a padokban

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Mivel Magyarországon hosszú évek óta nincs alumínium­ipari szakképzés, így a 2011-ben létrejött együttműködés alapvető célja az volt, hogy az iskola érdeklődő diákjainak lehetőséget biztosítsanak modern alumíniumipari ismeretek megszerzésére és ezzel hosszabb távon arra, hogy a megyében az alumíniumiparban helyezkedjenek el. Ebből természetesen profitál a vállalat is, hiszen – bár az együttműködés elindulásakor még nem volt munkaerőhiány – így olyan szakembereket kaphat, akik az elvárásoknak megfelelő szaktudással rendelkeznek. A programot az Alcoa, illetve ma már az Arconic Alapítvány az elmúlt hét évben összesen mintegy 37 millió forinttal támogatta.

176 tanuló kapott igazolást az Arconic szakembereitől és az iskola tanáraitól

– Az évek során 176 tanuló kapott iskolai igazolást a tanfolyam elvégzéséről, amelyet részben a szakképző iskola tanárai, részben pedig az Arconic-Köfém Kft. szakemberei vezetnek. Utóbbiak a tananyag fejlesztésében és a szakköri jegyzet elkészítésében is komoly részt vállaltak. Örömteli, hogy az egykori szakkörösök közül ma többen is a vállalatnál dolgoznak – mondta el az átadáson Katus István, az Arconic-Köfém Kft. ország­igazgatója, aki arról is beszámolt az eseményen, hogy éppen előző nap kapta meg az értesítést az alapítványtól, hogy az iskola újabb támogatást nyert a legutóbb benyújtott pályázata kapcsán.

Az iskola igazgatónője, Gróf Valéria kiemelte: – Az együttműködésnek köszönhetően biztos jövőképet rajzolhatunk a diákok elé, akik jó eséllyel helyezkedhetnek el a Köfémben. Amennyiben pedig elég ambiciózusak, igazi életpálya vár rájuk.

Ma még csak a szakköri oktatók, szeptembertől már a szakkörös diákok ülhetnek ezekben a padokban
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Hozzátette: – A fiatalok többsége ma hajlamos a könnyebb utat választani, ki kell mondani, nem feltétlenül vonzó számukra egy három műszakos, folyamatos munkarend. Ám vannak olyan egykori szakköröseink, akik kisebb vargabetű után mégis inkább a biztos és megbízható megélhetési forrást választották.

A most felavatott szaktanterem felszerelését a tavalyi év támogatásából finanszírozta a Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában