Szövetség a gazdákkal

2018.03.03. 12:00

Szükség van a termelést támogató és vidékfejlesztést szolgáló pillérekre

A mezőgazdaság fellendítése érdekében a kormány 2010-ben szövetséget kötött a gazdatársadalommal és az agrárszakmai szervezetekkel – hangzott el a péntek esti gazdafórumon.

V. Varga József

Elhangzott: a magyar mezőgazdaságban a hozzáadott érték is nőtt,nem csak a mennyiség Fotó: Pesti Tamás

Jakab István országgyűlési képviselőt, az Országgyűlés alelnökét, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnökét Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője hívta meg a gazdafórumra. Részt vett a fórum munkájában Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara múlt év novemberében újonnan megválasztott megyei elnöke. A fórumra a közelebbi és távolabbi környékről is érkeztek gazdák és érdeklődők.

Amint a fórumot megelőző sajtótájékoztatón elhangzott: a nemzeti kormány célja egy erős, jól működő és hatékony mezőgazdaság megteremtése. Az agrártárca 2010-ben nagy lendülettel kezdett hozzá az egész agrártársadalom, a gazdák, a földművesek érdekeinek megvédése, a mezőgazdaság talpra állítása érdekében folytatott munkának. Jakab István kijelentette: az akkori elképzelések nagy része valóra vált, a magyar mezőgazdaság sereghajtóból mára az Európai Unió egyik éllovasává vált, eredményeink bizakodásra adnak okot. A kormány és a gazdák szövetségének és erőfeszítéseinek köszönhetően a mezőgazdaságban kedvező folyamatok indultak el, erősödik az ágazat, sikerült megakadályozni a külföldi spekulánsok földhöz jutását.

A mezőgazdasági termelésben 2010-hez képest 50 ezer fővel dolgoznak többen, az élelmiszeriparban pedig 27 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Magyarország agrárkibocsátása mintegy 40 százalékkal nőtt, összege 2017-ben elérte a 2600 milliárd forintot. 2010-ben 5,6 milliárd euró volt az ágazat exportja, jelenleg meghaladja a 8 milliárd eurót. Az első időszakban a termékvolumen nőtt, majd a hozzáadott érték, ami összefügg a feldolgozóipar kapacitásának jelentős bővülésével.

A magyar gazdák 200 ezer hektár állami földet tudtak megvásárolni, sikerült növelni az európai uniós támogatásokat is. Hazánk GMO-mentessége a versenyképesség szempontjából is fontos, mivel egyre inkább nő a világban a kereslet a magas minőségű élelmiszerek iránt, amelyek magasabb árát a vevők hajlandók is megfizetni.

Elhangzott: a magyar mezőgazdaságban a hozzáadott érték is nőtt,nem csak a mennyiség Fotó: Pesti Tamás

A magyar mezőgazdaság sikerpályára állt, a kormány a gazdákkal közösen azon dolgozik, hogy ne is térjen le róla soha többé – erősítette meg Törő Gábor. Szükség van a közös agrárpolitikára a következő európai uniós finanszírozási ciklusban, s szükség van a termelést támogató és a vidékfejlesztést is szolgáló pillérekre – tette hozzá.

Várhatóan májustól megkezdi működését az országos jégkármérséklő rendszer, amellyel több tízmilliárd forint megtakarítás érhető el évente – mondta el Varga Imre István. A rendszer kiépítésének 1,8 milliárd forintos költségét a vidékfejlesztési pályázaton keresztül finanszírozzák, a kormány kiemelt beruházásként kezeli megvalósítását. Csaknem ezer, talajon elhelyezett generátorból áll majd a rendszer, amely az egész ország területét képes lesz megvédeni a nagy jégesőktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában