Egyre népszerűbb

2018.02.28. 11:30

Fejér megyében még kevés a csekkbefizető automata

A Magyar Posta 2015 elején állított először üzembe csekkbefizető automatákat. Ennek célja az volt, hogy alternatívát kínáljon az ügyfeleknek a hagyományos postai befizetés mellett.

Borsányi Bea

A posta tájékoztatása szerint Fejérben két helyen működik csekkbefizető automata Fotó: Pesti Tamás

A Magyar Posta 31 csekkbefizető automatát üzemeltet postahelyeken, bevásárlóközpontokban, kormányhivatalban, gyárakban, takarékfiókokban. Ezen kívül postai üzemeltetésben van további 88 készülék különböző üzletekben. A csekkautomaták többségét a fővárosban és Pest megyében, illetve nagyvárosokban telepítették. Ezzel a lépéssel még több helyszínen, hosszú nyitvatartás mellett fizethetik be a csekkjeiket az ügyfelek – tudta meg lapunk a Magyar Posta Zrt. kommunikációs osztályától, ahol azt is elmondták, hogy tapasztalatuk szerint az ügyfelek már megszokták és szeretik a sárga és fehér csekket, sokan ragaszkodnak a feladóvevényhez, hogy azzal tudják bizonyítani – ha szükséges – a díjfizetést.

Legfeljebb öt csekk

Az elsőként üzembe állított automaták csak bankkártyás fizetésre voltak alkalmasak, a második és harmadik generációs készülékek azonban már nem csupán bankkártyás, hanem készpénzes fizetésre is alkalmasak lettek.

A csekkbefizető automaták használata egyszerű, a készüléken lévő feliratok, üzenetek segítik a befizetés során az ügyfelet, ezeket érdemes figyelmesen elolvasni. Valamennyi csekkbefizető automatán egy fizetési művelettel legfeljebb 290 ezer forint értékben, legfeljebb öt csekk adható fel.

A posta tájékoztatása szerint Fejérben két helyen működik csekkbefizető automata Fotó: Pesti Tamás

Az automatán keresztül minden típusú sárga és fehér csekk feladható, de abban az esetben, ha a bizonylat „Egyéb postai megjegyzés” rovata – amely a csekk középső részén, az „Összeg” rovat alatt található – kódjelet nem tartalmaz, vagy abban a 444 postai kódjel került feltüntetésre, a befizetés automatán keresztül csak bankkártyával teljesíthető, készpénzzel nem.

Az automaták Fejérben

Fejér megyében egyelőre csak két helyen, Székesfehérváron a Holland fasor 2. szám alatt, valamint Alcsútdobozon található csekkautomata, amelyek kizárólag bankkártyával használhatók.

Az automatákon feladott csekkek forgalma 2015 óta folyamatosan növekszik.

2017-ben az összesen mintegy 120 berendezésen keresztül több mint 470 ezer csekket fizettek be az ügyfelek összesen 6,5 milliárd forint értékben.

A legforgalmasabb automaták postahelyeken, illetve nagy forgalmú bevásárlóközpontokban üzemelnek. Utóbbi esetében a postai nyitvatartás sem köti az ügyfeleket, hiszen az automaták elérhetősége az üzletházak nyitvatartási idejéhez igazodik.

A csekkek hagyományos postai befizetésén és a csekk-automatán kívül azonban a posta modern, digitális megoldást is kínál az ügyfeleknek: ez az iCsekk applikáció, amelynek használatával mobiltelefonon néhány másodperc alatt kifizethető a csekk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában