hungarikum

2017.12.20. 10:00

Egyre kevesebb a szikvízgyártó – Mi lesz így a jó magyar fröccsel?

Jövő évtől megszüntetik a visszacserélhető szódáspatronok gyártását. Vajon többen iszunk majd helyette szikvizet?

Borsányi Bea

szikvíz

A hírek szerint lehet ugyan patront kapni a jövőben is, de eldobható formában, ami jelentősen megnöveli az árát. Így akár az is előfordulhat, hogy nem lesz gazdaságos otthon szódát készíteni. Adódik a kérdés: vajon ez kedvez a szikvízgyártóknak?

- Nekünk eddig sem jelentett nagy konkurenciát a patrongyártás – kezdte Borók Ferenc, a csóri székhelyű szikvíztöltő ügyvezetője. – Nem éreztük sem a negatív, sem a pozitív hozadékát a patroniparnak. Aki igazán jó minőségű, kézműves szikvizet akar fogyasztani, az eddig is megvette. Aki pedig jobban szerette, vagy költséghatékonyabbnak gondolta, az patronos szódát csinált otthon. Az utóbbi évek egyik újdonsága a szódagyártó gép, amiben nagyobb patron van, viszont ezt sem érzem magunkra nézve versenytársnak. Egy mondatban: nem látok nagy üzleti lehetőséget a visszaváltható patronok gyártásának megszüntetésében.

Mi a különbség az otthoni szóda és a szikvíz között? Az otthon gyártott szóda, a szikvíztöltő szakember szerint nem más, mint buborékos csapvíz. A szikvíz több tíz méteres kútból felszívott vízből készül, amely kap egy ülepítést, hogy az apró homokot és egyéb szennyeződéseket kiszűrjék belőle. Ezután kap egy aktív szénszűrést, így megtisztítják a klórtól is. A víz minősége persze helyi adottság, egy alföldi víz más, mint a hegyekből jövő karsztvíz.

- Természetesen más a szén-dioxid vízbe történő bedolgozása is, mert mi egy szaturálóval belepréseljük azt a vízmolekulák közé, míg otthon rázogatással kell a vízben elkeverni. Az otthoni szódát azonnal fogyasztjuk, a szikvizet hagyjuk állni, hiszen a szénsav a víz és a szén-dioxid elegyéből egy nap alatt alakul ki. A szénsav miatt érződik a szikvíz csípősebbnek, erősebbnek, mint a szóda. Fröccshöz, szörphöz véleményem szerint sokkal jobb – tudtuk meg a szakembertől.

Az otthon készített szóda és a szikvíz nem ugyanaz – állítja a szakember Fotó: Nagy Norbert

Vajon hogy áll a szikvízgyártás Magyarországon manapság? Borók Ferenc szerint maga alatt van a szakma, évek óta csak fogynak az üzemek, pedig még tíz évvel ezelőtt is szinte minden településen volt szikvízgyártó. Ma már csak ezer körül van a szikvízgyártó üzemek száma az országban. Az olcsó ásványvizek megjelenése nagyban hozzájárult a szikvízüzemek eltűnéséhez. A másik tény, hogy kiöregedett a szakma, a fiatalok pedig nem látnak benne üzleti lehetőséget.

- Nem vonzó az üdítőital-, ásványvíz- és szikvízkészítés a mai fiatalság előtt, mert megélni ugyan meg lehet belőle – jelzem, az állandó cipekedés kemény fizikai munka -, de annyit nem hoz a konyhára, hogy nagy lábon éljen az ember. A mi cégünk is foglalkozik a szikvíz mellett ásványvízzel és ballonos vízzel is – mondta Borók Ferenc.

Pedig üdítőital-, ásványvíz- és szikvízkészítő OKJ-s tanfolyam ma is létezik. Borók Ferenc amúgy bizakodó, mert a kézműves termékekre egyre nagyobb a kereslet, és mivel a fröccs hungarikum lett, ezért a komolyabb helyeken már vannak fröccsteraszok, ahol a jó minőségű szikvíz is bekerült a kínálatba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában