SAPA

2017.10.03. 07:00

Az óriási alumíniumipari cégcsoport ambiciózus terveket dédelget

A Hydro vállalatcsoport 100 százalékos tulajdonosa lett a Sapának. Korábban 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett.

B. Kiss László

Frank Iepema a hétfői sajtótájékoztatón, ahol elhangzott a bejelentés

Fotó: Nagy Norbert

Ezt a Sapa székesfehérvári üzemének ügyvezető igazgatója, Frank Iepema jelentette be a hétfőn délután tartott sajtótájékoztatón. Együtt erősebbek vagyunk – fogalmazott a felvásárlás kapcsán az igazgató. Az ugyancsak az alumíniumiparban tevékenykedő Hydro összesen 13 ezer alkalmazottat foglalkoztatott. Ehhez adódik most hozzá a Sapa összesen 22 ezer dolgozója. A két cégcsoport a maga alumíniumipari szegmenségében vezető szerepet töltött be, a potenciálok most összeadódnak, egymást erősítik – magyarázta Frank Iepema. Ezen potenciálokról érzékletesen árulkodik az a tény, hogy a Hydro Brazíliában akkora bauxitbányával rendelkezik, mint amekkora Belgium – hangzott el. Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy igen jelentős mennyiségű zöldenergiát állít elő a Hydro, tekintettel arra, hogy az alumínium előállítása timföldből energiaigényes tevékenység. A Hydro gazdálkodásának másik zöld eleme az alumínium újrahasznosítása az öntödéin keresztül. A Hydro most már 35 ezer dolgozója 40 országban, 150 lokációban, telephelyen dolgozik. Európában a vállalatcsoport piacvezető, Észak-Amerikában pedig a top 3 között található. Az óriás ambiciózus terveket dédelget: világviszonylatban is piacvezető alumíniumipari cégcsoport kíván lenni. A fehérvári üzem számára az elektromos autók gyártása jelenti a jövőt: míg a hagyományos kocsikban átlagban 19 kilogramm alumínium található, az elektromos autókban 150. Az ezekhez történő beszállításra pedig egész Európában is csak néhány cég képes – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

Frank Iepema a hétfői sajtótájékoztatón, ahol elhangzott a bejelentés Fotó: Nagy Norbert

Szeptember 7-ei lapszámunkban adtuk hírül, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten jelentette be: újabb 6,8 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a Sapa Székesfehérváron.

Az magas hozzáadott értékű, alumínium autóalkatrészek gyártásával foglalkozó új présüzem munkába állásával 120 új munkahely létesül a megyeszékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában