Alba Regia Felsőoktatási Expón és Állásbörze

2017.10.08. 08:00

A Sapa nem csupán fizikailag kíván jelen lenni a megyeszékhelyen

Az alumíniumiparban tevékenykedő Sapa egyaránt ott lesz októberben az Alba Regia Felsőoktatási Expón és lapunk Állásbörzéjén is.

B. Kiss László

Frank Iepema: Rávenni valakit arra, hogy változtasson az életén, soha nem egyszerű

Fotó: Nagy Norbert

A munkaerőhiány a Sapa fehérvári üzemét is érinti, mint mindenki mást. De kevésbé. Nagy hangsúlyt fektetnek a cégnél zajló képzésekre, fejlesztésekre. Munkavállalóik pedig tudják, hogy nem egy átlagos multinacionális vállalatnál dolgoznak – mondta el lapunknak adott interjúban Frank Iepema, a fehérvári Sapa ügyvezető igazgatója, akivel hétfőn beszélgettünk, miután bejelentette: a korábban felerészben tulajdonos Hydro 100 százalékos tulajdonosa lett a Sapa cégcsoportnak.

Az igazgatót a városszerte látható óriásplakátjaikról is kérdeztük.

- Közvéleménykutatást végeztünk, amely során kiderült: a Sapa név általánosan ismert, de azt már jóval kevesebben tudják, hogy mit takar az elnevezés, azt, hogy mivel foglalkozik a cégünk. Ezért ezeken az óriásplakátokon bemutatjuk azokat az alumíniumszerkezeteket is, melyek az üzemben készülnek. De meg akarjuk mutatni azt is, hogy a Sapa stabil, növekvő cég, amely azon kevesek közé tartozik, akik a 2008-as gazdasági válság idején is folyamatosan fejlesztettek – hangzott a válasz. Frank Iepema azt is elmondta, hogy a munkavállalók számára fontos, hogy vonzó legyen a cég által kínált kompenzációs csomag. Az üzemben nem csak egyetemi hallgatókat fogadnak, de középiskolásokat, sőt általános iskolásokat is. A fiatalokat tehát idejekorán szeretnék megismerteti, „összehozni” a Sapával. A cég a társadalmi felelősségvállalásból is kiveszi a részét: a vállalatnál használt számítógépeket iskoláknak adják, a vakok intézetének, a gyerekotthonnak pedig például bútorok vásárlásával segítettek.

Frank Iepema: Rávenni valakit arra, hogy változtasson az életén, soha nem egyszerű
Fotós: Nagy Norbert

- Mi nehezebb? A régi alkalmazottak megtartása vagy az újak megszerzése?

A Sapánál annak ellenére kicsi a fluktuáció, hogy manapság könnyű munkát találni. Rávenni valakit arra, hogy változtasson az életén, soha sem egyszerű – tűnt ki a kérdésre adott feleletből.

A munkaerőhiány egyébként szinte az összes európai országban problémát okoz. Jelenleg például Lengyelországban nagyon nehéz munkást találni, egy évvel ezelőtt Romániáról lehetett elmondani ugyanezt.

A munkaerőhiány a Sapának Magyarországon is kihívást jelent, de nem akkorát, mint máshol – fogalmazott egy következő kérdésre adott válaszban Frank Iepema.

Az ügyvezető igazgató elmondta azt is, hogy nem csupán fizikailag kívánnak jelen lenni Székesfehérváron, hanem részeseivé szeretnének válni a város életének. Éppen ezen okból tartják fontosnak a részvételt az október 16-án rendezendő Alba Regia Felsőoktatási Expón, illetve az október 17-ei Állásbörzén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában