Erdőkben, vendégként

2018.05.01. 10:00

Túrázás közben is óvjuk környezetünket!

Tavasszal, mikor az erdők aljnövényzete teljes pompájában ragyog, madárcsicsergés járja be a zöldterületeket, rengeteg kiránduló kel útra a közeli erdőkbe, hogy kicsit kiszabaduljon a téli bezártság után. Randitippnek sem utolsó egy erdei túra ötlete.

Majer Tamás

Testnek és léleknek is jót tesz egy erdei kiruccanás

Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Kiváló időszak ez arra is, hogy délutánonként a munka után a parkban játsszunk a kutyánkkal, vagy csak kiüljünk egy padra olvasni.

– Több kutatás bebizonyította, hogy már napi húsz perc a szabadban kimutathatóan jó hatással van mind fizikális, mind pedig mentális állapotunkra – adta tudtunkra Nagy Bence, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2017-es energiakövete, Ökotipp rovatunk állandó szakértője.

Testnek és léleknek is jót tesz egy erdei kiruccanás
Fotós: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Ha az aktív kikapcsolódást választjuk, és ellátogatunk egy erdőbe, érdemes néhány dolgot szem előtt tartani, véli a fiatalember.

– Már néhány óvatlan lépéssel is kárt tehetünk az élővilágban, ezért lehetőleg ne hagyjuk el a kijelölt túraútvonalakat – mondta. – Rengeteg növény bújik elő a föld alól. Valóban szemet gyönyörködtetőek, de mégsem érdemes őket letépni, amellett, hogy akár védettek is lehetnek, érdemes abba is belegondolni, hogy otthonunkban néhány nap alatt elhervadnak, a szemétbe kerülnek – folytatta Bence, aki különösen a gyöngy­virágra figyelmeztetett:

– A mostanában egyre közkedveltebb medvehagyma levele könnyen összekeverhető a gyöngyvirág levelével. A gyöngyvirág rendkívül mérgező növény, elfogyasztása halálhoz vezethet!

Az állatokra is ügyeljünk! Több fajnak születnek kicsinyei ezekben a hónapokban, túrázás során találhatunk sebesültnek vagy elhagyottnak hitt állatokat, amelyek ugyan simogatni valónak tűnnek, de semmiképpen ne nyúljunk hozzájuk – tanácsolta Bence.

– Egy simogatással azt is kockáztatjuk, hogy a megváltozott szaga miatt az anyja nem fogja felnevelni kicsinyét – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában