Mozgáskultúra

2017.09.23. 12:00

A gyerekjógán elsajátítottak segíthetnek a kicsiknek a tanulásban is

SZÉKESFEHÉRVÁR Vidáman, lazán kezdődik a gyerekjóga foglalkozás az egyik helyi könyvesbolt hátsó foglalkoztatójában. A kicsik hirtelen kobrák, nyuszik, medvék lesznek.

Kocsis Noémi

Prevenció, tartás, érzelmi intelligencia-fejlesztés: Judit ezeket tartja fontosnak. Az óvodáskorúak jógaóráján a testtudatot és a mozgáskoordinációt erősítő gyakorlatokat mutat

Fotó: Koppán Viktor Dávid

Müller Judit kétgyermekes anyuka, s bár főállását tekintve teljesen más területen dolgozik, mint mondja, mindig is úgy érezte, gyerekekkel kellene foglalkoznia, az az ő útja. Elvégzett egy gerincjóga oktatói tanfolyamot, majd egy gyerekjógaoktatóit is, de először felnőtteknek kezdte megmutatni, miért is annyira hatékony a jógázás, amivel egyébként 12 éve ismerkedett meg, az első babavárásnál. Azóta kipróbálta a jóga több ágát, de a női, a gyerek és a gerincjóga bizonyult a leginkább inspirálónak számára.

- Nem mindenkinek van szüksége a jóga mögötti filozófiára, én is ezen emberek közé tartozom – magyarázza Judit a gyerekjóga foglalkozás-sorozat első alkalmán, a Pagony gyerekkönyvesbolt hátsó, puha szőnyegekkel az alkalomra berendezett terében, ahol négy kíváncsi kislány figyeli minden mozdulatát. A kezdeti, az ismeretlennek szóló elfogódottságot egy kis beszélgetés oldja fel, Judit érdeklődik, melyik volt a gyerekek aznapi legjobb pillanata, élménye az óvodában, suliban. A kis párbeszédet követően szinte észrevétlenül csúsznak át a kicsik az első ászanák kipróbálásába. Lelkesen lesz mindenki nyuszi, vagy később éppen kobra – utóbbi póz az otthoni testmozgás egyik alapgyakorlata is lehetne, bármelyik családban. A gyerekszoba íróasztala felett leckét író kisdiákok ülésben elmerevedett derekát, felső hátizmait kitűnően kilazíthatják, nyújthatják a kobrapóz 2-3-szori megismétlésével. Judit éppen ezért tette le voksát a jóga ezen válfajai mellé, mert a mozgásforma mellett a dolog pszichológiáját látta meg benne, s ezt szeretné tovább adni tanítványainak is. Ráhangolódni a jógázásra némi relaxációval, mozogni, s közben az empátiát is gyakorolni, például azzal, hogy magamon túl odafigyelek a mellettem lévőre is – ez a gyerekjóga foglalkozás alapja. Az egyébként klasszikus jógafoglalkozás felépítését követő óra végén a felnőtteknél némi hangtálas gongsorozat is segíti az ellazulást, majd a tudatoshoz visszatérést. A hangtálas óralevezetést a gyerekeknél is kipróbálná a közeljövőben.

- Ötéves kortól lehet és kell is foglalkozni a gyerekekkel. 8-11 éves kortól megint más az igény, a 12 éven felülieknek már a felnőtt jóga elemei ajánlhatók. Az iskolatáska jelentős pont ebben a történetben: a saját lányomon is észreveszem, hogy a nehéz táska cipelése és a sok ülés a nap végére mennyire beszűkíti például a combizmait. A visszajelzésekből látom, hogy a jógázás az iskolai eredményekben is megmutatkozik, de a jógás gyerekek önállóbbak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában