A megelőzés fontosságáról

2018.04.25. 11:30

Harminc éves kor felett egészséges életmód mellett is hasznosak a szűrések

Számtalan helyen és számtalan formában hangsúlyozzuk a szűrések, mint a megelőzés egyik hatékony eszközének fontosságát. De vajon mikor és milyen szűrésekre javasolt elmenni? Erről kérdeztük Reiber Istvánt, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvos-igazgatóját.

Borsányi Bea

Rendszeres alapszűrésekre már fiatal korban is érdemes eljárni

Fotó: Shutterstock

– A szűrések kérdésköre eléggé összetett. Alapesetben a szűréseket egészséges embereknek találták ki, vagyis azoknak, akik jól érzik magukat és nincsen semmilyen tünetük. Viszont tudni kell, hogy számos betegség sokáig nem okoz tüneteket, de szűréssel már kimutathatók bizonyos eltérések. Azok számára is fontos a szűréseken történő részvétel, akiknek a családjában előfordultak korábban bizonyos betegségek. Ebben az esetben ugyanis az arra való hajlam örökölhető, és ezt jó időben tudni, ennek megfelelően élni – mondta az orvos-igazgató.

A legcélravezetőbb persze az lenne, ha mindenki alapból igyekezne megőrizni az egészségét. Az erre történő nevelésnek már gyerekkorban el kell kezdődnie. Nemcsak iskolában kellene oktatni, milyen a megfelelő étkezés, miért fontos a testmozgás és a káros szenvedélyek elkerülése, hogyan kell stresszt kezelni, de otthon is ezt kellene látniuk a gyerekeknek.

Harmincéves kor körül azonban még az egészséges életmód mellett is érdemes elkezdeni szűrésekre járni, hogy megbizonyosodjunk arról, megfelelően működik a szervezetünk. Vagyis ha nincs semmi problémánk, akkor is javasolt legalább ötévente megnézetni a vércukor és a vérzsír szintjét, valamint a vérnyomást, mert ezek vannak leginkább hatással a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. Ugyanakkor fordítsanak figyelmet a testsúlyukra és a testzsírarányra is!

– Az alapszűrést javasolt kiegészíteni a daganatos betegségek kizárására vonatkozó szűrésekkel. A daganatos betegségek azok, amelyek tipikusan „csöndesek”, nem fájnak. Amikor már érezzük is őket, általában nagy baj van, és a betegség előrehaladott stádiumba ért. Érdemes rendszeresen eljárni férfiaknak prosztata-, nőknek emlő- és méhnyakrákszűrésre, illetve mindkét nemnek vastagbélrákszűrésre. Ezek egyike sem fájdalmas – hívta fel a figyelmet Reiber István, aki azt is kiemelte, akkor van igazán értelmük a szűréseknek, ha az egyén meg is tesz mindent egészségének megőrzése érdekében. Tudvalévő, hogy a férfiak korábban hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségekre, mint a nők. Azonban mindkét nemnél előfordulhatnak emésztőrendszeri problémák, így például gyomorral kapcsolatos bajok vagy epekő kialakulása. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy a szervezet 40 év felett már nem regenerálódik olyan könnyedén.

– Ha a családban ismert betegségek vannak – ezt mindenki maga tudja –, vagy az alapszűréseknél eltérés mutatkozik valamelyik értékben, akkor sokkal jobban oda kell figyelni magunkra és a szűrések gyakoriságára is. Nem győzöm hangsúlyozni az egészséges életmód fontosságát. A legjobb, ha ez belső igényünkké válik – zárta a beszélgetést az orvos-igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában