Tippek

2018.10.15. 17:00

Így mérje a vérnyomását, hogy helyes legyen!

A helyes vérnyomás mérésére érdemes figyelmet fordítani.

Borsányi Bea

Forrás: shutterstock

A mérés előtti pár percet töltsék nyugalomban, sőt az előző félórában már ne dohányozzanak, kávézzanak, ne csináljanak semmi megerőltetőt, sőt vécére is érdemes elmenni. Mérés közben támasszák meg a hátat és az alkart! Enélkül ugyanis a diasztolés vérnyomás (alsó érték) nagyjából 5 Hgmm-rel magasabb lesz, mintha feküdne. Viszont ha keresztbe teszi a lábát, az a szisztolés értéket (felső érték) növelheti meg. Az első mérés után várjon egy-másfél percet, és ugyanazon a karon, ugyanabban a pozícióban mérje meg még egyszer a vérnyomást.

Amennyiben a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, 1-2 perc múlva mérjen ismét. A jól beállított vérnyomást elég heti 2-3-szor mérni, de ha panasz jelentkezik, vagy éppen gyógyszeres beállítás alatt áll, akkor naponta akár 2-3 mérés is hasznos lehet a mérés. Az eredményeket ajánlott egy naplóban vezetni, ami nagyon hasznos segítség az orvosnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában