Ne hagyjuk el magunkat!

2018.02.19. 11:30

Hatvan felett is szép az élet

Az ember élete több szakaszra osztható, és ahogy mondják, minden kornak megvan a maga szépsége.

Borsányi Bea

Forrás: shutterstock

A 60 év vízválasztó, innentől számolják a fiatal időskort, amit 70 felett az időskor, majd 84 év felett a nagyon idős kor követ. Milyen lelki és fiziológiai változások jellemzők erre a korra? Erről beszélt az Életmódinak Artainé Deák Anikó klinikai szakpszichológus.

Fiziológiai változások

Az embernek két kora van: kronológiai és biológiai. Előbbi azt jelenti, hány évesek vagyunk, míg utóbbi azt, hogy milyen állapotban van a szervezetünk. A kettő nem feltétlenül azonos. Időskorban a látható külső változások mellett belső fiziológiai változásokon megyünk át: csökken a sejtek száma – igaz ez az idegsejtekre és a csontsejtekre is -, sorvadnak a szervek, a szervezet a fertőzésekkel szemben kevésbé lesz ellenálló. A test víztartalma is csökken, az artériák fala megvastagszik, rugalmatlanabbá válik. A tüdő is veszít a kapacitásából. Változik az izom tömege, és az ízületekben fájdalmakkal járó elváltozások alakulhatnak ki. Mindezeken felül az érzékszervek is romlanak. Persze ahány ember, annyi fajta, vagyis a változások mindenkinél máskor következnek be, ám mindannyiunk esetében kihatnak a fizikai és a szellemi képességeinkre is, áttételesen pedig az érzelmeinkre és a lelki életünkre.

Fizikai aktivitás

- Fontos teendőnk ebben a korban a fizikai aktivitásunk megőrzése. Érdemes már fiatalabban és nem csak 60-70 évesen elkezdeni mozogni. Sosem az a lényeg, hogy megerőltető legyen a mozgás, a hangsúly a rendszerességen van. Ne keressünk kifogásokat, vegyük tudomásul, az aktivitás csak rajtunk múlik! Sok mindent rá lehet persze fogni a génekre, ám mi határozzuk meg azt, hogyan élünk a saját génállományunkkal.

A test karbantartása sokat segít a pszichés egészség megőrzésében is – magyarázta Artainé Deák Anikó.

Szellemi aktivitás

A mozgás mellett nagy hangsúlyt kap a pihenés és az alvás, valamint a szellemi aktivitás megőrzésének fontossága. Utóbbiban nagy szerepet játszik a szabadidő eltöltésének minősége, és nem meglepő módon ez esetben is az aktivitáson van a hangsúly: olvassunk, fejtsünk keresztrejtvényt, kertészkedjünk, vállaljunk részmunkaidőben valami feladatot, járjunk társaságba.

Időskorban is ajánlott új kapcsolatokat kialakítani fotó: Shutterstock

- A társaságba járás sokat segít a különféle élethelyzetek feldolgozásában. Időskorban olyan veszteségek érik az embert, mint például a nyugdíjba vonulással a munkánk elvesztése, ami új élethelyzetet teremt, és gondot is okozhat: a házastársak az egész napot együtt töltik, amire nem volt példa korábban. Így aztán állandóan egymással zsörtölődnek. De veszteség a házastársunk esetleges elvesztése is. Ezeken is segít, ha az ember új napi feladatokat talál magának. Tapasztalatom szerint az idősek nagy része hajlamos elhagyni magát. Amúgy is jellemző erre a korra az érzelmi labilitás és a depresszióra való hajlam, mivel csökken a stresszel szembeni ellenállásunk. Nem kell ezt tovább tetézni azzal, hogy lemondunk az élet apró örömeiről és bezárkózunk, magányossá válunk és tétlenek leszünk.

Ne csak a régi kapcsolatainkat ápoljuk, építsünk újakat is – tanácsolta a pszichológus.

Bizonyított tény, hogy bizonyos betegségek kialakulásában szerepe van a magányosságnak, a cél nélküliségnek. Tűzzünk ki célokat magunkak! Az ötven felettiek életében már ott lehetnek az unokák, akik hatalmas örömet és persze rengeteg elfoglaltságot jelenthetnek a nagyszülők életében. De eljárhatnak különböző klubokba kártyázni, kézműves tevékenységeket végezni, beszélgetni. Az is segít, ha a szomszéddal váltanak minden nap pár mondatot.

Elfogadás

- Az ember általában véve nehezen fogadja el, amit a tükörbe nézve lát. Senki sem szeret szembesülni azzal, hogy öregszik. Ám ha el tudjuk fogadni magunkat és a tényt, hogy mindenki megöregszik egyszer, az segít. Mindemellett a sokat hangoztatott pozitív gondolkodás és a lelki egyensúlyunk megteremtése ebben a korban is igen fontos – árulta el Artainé Deák Anikó.

Írjanak bakancslistát!

Vessék bele magukat az élvezhető tevékenységekbe! Írjanak bakancslistát, és használjanak ki minden napot arra, hogy megtegyék, amit eddig nem volt idejük vagy lehetőségük megtenni! Legyenek fiatalosak, kiegyensúlyozottak, boldogok és elégedettek időskorban is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában