Mona Lisa szintén ebben szenvedett

2018.09.24. 11:30

Gyógyíthatatlan családi örökség a magas koleszterinszint

Szeptember 24. a nemzetközi familiáris hiperkoleszterinémia napja. A betegségről, amely korai agyvérzést, szívinfarktust vagy szívhalált is okozhat, Reiber István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosigazgatója, lipidológus beszélt.

Borsányi Bea

A magas koleszterinszint a vérből biztosan kimutatható, egyéb külső tünetek nem biztos, hogy megjelennek

Forrás: shutterstock

A magas koleszterinszint népbetegség: Magyarországon a felnőtt lakosság felének magas a koleszterinszintje, 800 ezer honfitársunk részesül valamilyen koleszterinszint-csökkentő terápiában. Sokan nem is tudnak a betegségükről, hiszen a magas koleszterinszint nem jár tünetekkel. A legtöbben már csak a szövődmények megjelenésekor tudják meg, hogy a betegségük forrása tulajdonképpen ez. A legveszélyeztetettebb helyzetben azok vannak, akik örökölték a hajlamot a magas koleszterinszintre: még kezelés mellett is mindössze 10 százalékuk éri el azt a célértéket, amely a statisztikák szerint nem jár a szív- és érrendszeri megbetegedések megnövekedett kockázatával.

Több mint húszezer embert érint Magyarországon

– Az örökletes magas koleszterinszint gyakoribb és kevésbé egzotikus betegség, mint korábban az orvosok gondolták, több mint húszezer embert érinthet Magyarországon. Az egyik szülő érintettsége okán a gyermeknek 50 százalékos esélye van az öröklésre, ám ha mind a két szülőnek magas a koleszterinszintje, az már többszörösen növeli az öröklés kockázatát. Ha valakinek az édesapja szívinfarktust, stroke-ot, vagy agyvérzést kapott 50 éves kora előtt, vagy az édesanyjával történt ilyen 60 éves kora előtt, kezdjen el gyanakodni, hogy a családban benne lehet az a rossz gén, amely gátolja a megfelelő koleszterinszint fenntartását – magyarázta Reiber István.

Reiber István orvos-igazgató
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A koleszterin részben táplálékkal kerül a szervezetbe, részben pedig a máj termeli, ami aztán normális esetben az epével kiürül. A kiürülést, a koleszterin epe irányába történő eltűnését a májsejteken található bizonyos felvevőegységek segítik. A családilag magas koleszterinben szenvedők esetében ezek a felvevőegységek vagy nem működnek tökéletesen, vagy kevesebb a számuk a szükségesnél, a legsúlyosabb esetekben pedig teljesen hiányoznak. Ilyenkor mérnek 10-20 fölötti összkoleszterin-értékeket, miközben az 5 alatti az ideális, egészségesnek mondható. Csökkent felvevőegységszámnál is 8-9 körüli az összkoleszterinszint.

Miért baj, ha magas?

Hogy miért baj a magasabb koleszterinszint a vérben? Mert ha nem tud megfelelő mértékben kiürülni, akkor az tovább kering az erekben, majd beépül az érfalba, amelyet károsít. Ennek következményeként alakul ki agyvérzés, szívinfarktus, vagy a végtagi erek érelzáródása, amely amputációhoz vezet – mondta el az orvosigazgató.

A magas koleszterinszint a vérből biztosan kimutatható, egyéb külső tünetek nem biztos, hogy megjelennek
Fotó: shutterstock

Mik a tünetei?

Milyen tünetek utalhatnak még magas koleszterinszintre? Sárgás elszíneződés a szemhéjon – a festmény alapján azt mondják az orvosok, Mona Lisa is örökletesen magas koleszterinben szenvedett – vagy a könyök-, kézfej-, térdfeszítő inak feszítő felszínén megjelenő kiboltosulások, csomók. Ám ezek a tünetek sem mindenkinél jelennek meg. Sok esetben hosszú ideig nem okoz semmilyen látható, érezhető problémát, panaszt a magas koleszterinszint, a betegség „csendben marad”. Tapasztalatok szerint a férfiak esetében minden második, 55 év körül bekövetkezett szívinfarktusért a rejtve maradt magas koleszterinszint a felelős. Ezért javasolt egy-két évente a szűrés, laborvizsgálat, a koleszterinszint meghatározásának ez a legbiztosabb módja.

– Az időben diagnosztizált hiperkoleszterinémia szövődményei megfelelő diétával, a dohányzásról való leszokással és több testmozgással elkerülhetők. Az örökletes, úgynevezett familiáris hiperkoleszterinémia kezeléséhez azonban a diéta mellett elengedhetetlen a gyógyszerek szedése. Az örökletesen magas koleszterinszint nem gyógyítható, de gyógyszerekkel a szövődmények kialakulása megelőzhető – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában