Alvás világnapja

2018.03.20. 19:30

Az alvászavar számos betegség okozója lehet

Az alvás világnapja a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző péntek. Idén ez március 16-ra esett. Célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára és arra, hogy az álmosság és a kialvatlanság népbetegség, amelynek megelőzésére sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítanunk.

Borsányi Bea, FMH

A szükséges és elégséges alvás mennyisége egyénenként változó

Fotó: Pixabay.com

Az alvással és az alvás minőségével viszonylag fiatal tudományág, a szomnológia foglalkozik – tudtuk meg Varga Judit, tüdőgyógyász, szomnológustól, aki azt is elmondta a Fejér Megyei Hírlap érdeklődésére, hogy Magyarországon jelenleg csak Debrecenben, Szegeden, Budapesten, Pécsett és Székesfehérváron érhetők el ilyen szakemberek.

Az alvás, a szükséges alvás mennyisége relatív, egyénenként változó. Nagyjából mindenki tudja, számára mennyi az elegendő. A rossz minőségű éjszakai alvás ugyanolyan kóros, mint az ennek következményeként kialakuló napközbeni aluszékonyság. Utóbbival némileg kevesebbet foglalkozunk, holott ez legalább annyira befolyásolja a közérzetet, a hangulatot és a munkavégzést, mint az éjszakai alvászavarok. Sőt, ez még a közúti biztonságra is kihat. 2004-ben nagyjából háromszáz olyan közlekedési baleset történt hazánkban, amelyek igazoltan összefüggésben álltak a vezetés közbeni elalvással.

Az alvászavar sajnos más betegségek kialakulásában is szerepet játszik. Többek között növeli a szívinfarktus, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, de szerepet játszik a demencia kialakulásában, sőt az elhízásban is. A legfőbb problémát egyébként abban látom, hogy az emberek többsége nem tudja, mi az, amire oda kell figyelni az alvás kapcsán

– magyarázta a doktornő.

Nemcsak gyerekkorban, de felnőttkorban is fontos a lefekvés előtti rituálé, amely felkészít minket a nyugodt éjszakai pihenésre. Ennek pedig megvannak a maga szabályai. Ilyen például, hogy ne a televízió előtt ülve aludjunk el, megfelelő legyen a szoba fényviszonya – kellően elsötétített – és hőmérséklete, illetve hogy nagyjából mindig ugyanabban az időpontban térjünk nyugovóra. Az alkohol ugyan elálmosít, de az éjszakai alvásmintázatot megzavarja, hátrányosan befolyásolja. Ugyanez igaz a nyugtatók nagy részére is.

A szükséges és elégséges alvás mennyisége egyénenként változó
Fotós: Pixabay.com

Alváshigiéniai szempontból tehát mindennek megfelelőnek kell lennie, mert ezek hiánya rontja az elalvás és a megfelelő pihenés esélyét.

– Természetesen lehetnek olyan problémák, amelyek valósan befolyásolják az elalvást és az éjszakai alvást. Ezek lehetnek idegi és lelki eredetűek, de patológiás eltérések is meghúzódhatnak a háttérben. Szűrővizsgálatokkal fel lehet deríteni az alvászavar okait, léteznek már alvással kapcsolatosan is ilyenek. Akik annak ellenére, hogy megfelelő mennyiségben és látszólag jól alszanak éjszaka, mégis fáradtak napközben, továbbá azok, akik régóta és erősen horkolnak, időnként légzészavarokat, vagy furcsa lábmozgásokat – nyugtalan láb szindróma – tapasztalnak alvás közben, mindenképpen javasolt ilyen szűrővizsgálaton részt vennie. De akiknek indokolatlanul magas, vagy nehezen beállítható a vérnyomása, illetve többször megébrednek éjszaka, azoknak is érdemes felkeresniük a szomnológust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában