kangatraining

2018.06.19. 09:00

Akár a kenguruk – Szülés előtti felkészítő, majd regenerációs mozgásprogram

Nemrég egy országos jótékonysági akció keretében találkozhattunk a kangatraining képviselőivel Székesfehérváron az Országalmánál. Akkor az anyaotthonok számára gyűjtöttek egy táncos flashmob keretében. De milyen mozgásforma ez valójában és kinek, mikor ajánlott?

S. Töttő Rita

A kangatraining nem baba-mama torna, a gyerekek aktívan nem vesznek részt a mozgásban

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– A Kanga Európa első számú pre- és posztnatális, azaz várandós és szülés utáni regenerációs mozgásprogramja, amelynek több válfaja is létezik. Olyan mozgásforma, amely kismamáknak, illetve várandósságra készülő hölgyeknek ajánlott. Megdolgoztatja a szív- és érrendszert, fejleszti az állóképességet, a rugalmasságot, növeli az izomtömeget, az erőt. A gátizomzat és a has izmainak regenerációja, helyes edzése kiemelt figyelmet kap. Az edzésen a babák nem aktív résztvevők, vagyis ilyen értelemben nem baba-mama torna, de bizonyos formáknál hordozóban, súlyként kapnak szerepet az edzésmunkában. A gyakorlatok minden esetben figyelembe veszik az édesanya állapotát és betartják az állapotnak megfelelő edzésszabályokat – tudtuk meg Gálffy Anna kangatrénertől.

Szülés után idő kell ahhoz, hogy a szervezet regenerálódjon – ennek ideje egyénenként változó – és vissza lehessen térni a korábban végzett edzőtermi, vagy egyéb edzésekhez. Ám a kangatraining már a gyermekágyi időszak letelte után, vagyis normális szülés esetén 6-8 héttel, császármetszés után 8-10 héttel elkezdhető. Vagy bármikor később, amikor az édesanya úgy érzi, kész a mozgásra. A foglalkozások kis csoportban történnek, így adott esetben teljesen személyre szabhatók a gyakorlatok, oda lehet figyelni az egyéni problémákra is. Az anyukák többsége leginkább derékfájással küzd, illetve a hasizmokat kell jellemzően rendbe tenni. Kezdetben heti egy, később akár három alkalom is javasolható.

A kangatraining nem baba-mama torna, a gyerekek aktívan nem vesznek részt a mozgásban
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– A kangatraining persze nem csak azoknak ajánlott, akik korábban rendszeresen jártak edzeni, bárki bátran belevághat. És hogy miért is jó még a mozgáson felül? Mert nem kell a babától külön lennünk, gyorsítja a regenerációt és korábbi alakunk visszanyerését, segít leküzdeni a szülés utáni depressziót, szomorúságot, mert edzések előtt és után lehetőség van más anyukákkal találkozni, a problémákat megbeszélni. Ez a fajta mozgás nem árthat és nem megy az anyatejtermelés rovására sem – magyarázta az edző.

Mivel 8-10 alkalom után megtanulhatók a biztonságos edzés alapjai, a gyakorlatok akár otthon is végezhetők a továbbiakban. Vagy – mivel a kangatrainingnek is vannak a regenerációs időszak letelte utánra ajánlott keményebb, pörgősebb változatai – tetszés szerint keményebb változatra váltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában