2024.12.23. 12:42
A steaksütés országos bajnoka a fehérvári Lencsés Zoltán
Újból sikeres évnek számít a KGB BBQ gasztroformáció történetében az idei év, mivel tagjai egyéni versenyzőként is eredményesen szerepeltek a hazai steaksütő versenyeken. Díjaik mellett a 2024-es év Hungaria Steak bajnoka és harmadik helyezettje címet is megszerezték, valamint kijutottak a jövő év márciusában megrendezésére kerülő texasi világversenyre.

2024 legjobb magyar steaksütői (balról jobbra): a bajnok Lencsés Zoltán, a 2. Tarjányi András és a 3. helyezett Loncsár András
Fotó: Závodszky Attila
Kiváló mérleggel zárja a texasi Steak Cookoff Association (SCA) európai tagszervezetének patronálásával rendezett hazai steaksütő versenyeket a székesfehérvári Turanitz Gergely és Lencsés Zoltán, valamint a nadapi Loncsár András. A Dunaharasztiban szeptemberben tartott Füstös Nyúl Kupán, majd Tiszaalpáron november 9-én az 1st BanBQ NoMissedSteak Battle-n, vagyis az Első Kihagyhatatlan Steakcsatán és ugyanott november 30-án a tripla steaksütő versenyen díjakat és előkelő helyezéseket nyertek. Az összesített eredmények alapján a steaksütés országos bajnoka Lencsés Zoltán, harmadik helyezettje pedig Loncsár András lett. Turanitz Gergő is ígéretesen indult, a Füstös Nyúl Kupán megnyerte a Steak A versenyszámot. A további versenyzést azonban nem tudta folytatni, mivel újból apai örömök vártak rá. Viszont így is Arany tickettel kijutott a texasi steaksütő-világbajnokságra.
– Az idei évem versenyzésben nem volt túl aktív. Ugyanakkor nagyon örülök annak, hogy két legjobb barátommal, Andrással és Zoltánnal együtt utazhatunk ki az amerikai világbajnokságra. Jövőre egy kicsit több időt áldozok a versenyzésre. Tervben vannak hazai és
nemzetközi barbecue- és steaksütő versenyek is – nyilatkozta hírportálunknak és lapunknak Turanitz Gergő.
Loncsár András, aki a tavalyi ranglistán Európa 5. legjobb steaksütője volt, a legjobb hazai eredményét Tiszaalpáron érte el november 9-én, ahol Steak A kategóriában 2. lett. Az SCA szlovéniai versenyén nyert Golden Tickettell ő is utazhat Amerikába. Idei összesített eredményével a harmadik legjobb magyar steaksütő mester lett. A következőként összegezte 2024-es versenyévét:
– Alapvetően kettős érzések vannak bennem. Eredmények tekintetében az idei év jóval gyengébben sikerült, mint ahogyan szerettem volna. A hazai versenyek egyikén sem sikerült igazán jól szerepelnem, ami mindenképpen csalódás. Viszont év végére újra megjött a kedvem a sütéshez, ami örömteli a számomra. Remélhetőleg jövőre eredményesebb évet tudhatok majd magam mögött, és jobban sikerül megszorongatnom a Zolit is. Addig is szorgosan készülök a világbajnokságra.
Az év meglepetés embere Lencsés Zoltán lett, aki sikeres BBQ-s csapatversenyzőként már bizonyította kitűnő kulináris képességeit. Egyéni versenyzőként 2024-ben kapott kedvet a steaksütéshez, s tért vissza a versenyzéshez. Igazán kimagasló eredményeket ért el. Első önálló versenyén, a Füstös Nyúl Kupán megnyerte a Steak B. kategóriát, míg Steak A-ban 2. lett. A Grand Champion-díjat is ő vehette át, valamint a Rookie Cook Díjat is neki ítélték oda legeredményesebb új versenyzőként. Ezen kívül a Golden Ticket-et is, az SCA Fort Worth-i steaksütő világversenyére. Ezt követően mindkét
tiszaalpári steaksütő versenyen folytatta sikeres szereplését: november 9-én Steak B versenyszámban bajnok lett, a Steak A-ban 3. helyezett; míg november 30-án az első tripla hazai steaksütő versenyen két versenyszámot is megnyert. Összesített eredményével 2024-ben kiérdemelte a steaksütés országos bajnoka címet. Arra, hogyan jutott el idáig a főállásban saját vállalkozást – gépkocsi karosszéria- és jégkár javítás, autófényezés – vezető szakember az alábbiakat tudhattuk meg tőle:
– A KGB BBQ csapatával elért korábbi sikereink és élményeink magabiztosságot adtak. Miután ez a korszak lezárult, Gergő és Andris is egyéni versenyeken indult. Segítőként szinte mindig ott voltam velük, és folyamatos nyomás alatt voltam, miért nem indulok el én is egyéni versenyzőként. A tavaly Dallasban megrendezett világbajnokságon jött el az a pont, hogy kedvet kaptam megmérettetni magam. Így az idei Füstös Nyúl Kupára én is neveztem Gergő és Andris teljes támogatásával, amit ezúton is szeretnék megköszönni nekik. A hiányzó eszközök, és ami nagyon fontos, a fűszerekben kaptam tőlük segítséget. Persze azért arra szántam időt, hogy a fűszereket összekóstoltam, majd kialakítottam a saját fűszerezésemet. Az eredményeim azt mutatják, ez jól sikerült, s ezen egyik versenyen sem változtattam. A kezdők nyugalmával indultam az első versenyre, egy célom volt, megnyerni a Rookie Cook különdíjat. Viszont az eredményhirdetés mindenki számára, természetesen nekem is meglepetést okozott. A második versenyre már nagyon nagy izgalommal készültem, mert úgy véltem, ott derül ki minden, véletlen volt-e amit elsőre elértem vagy tényleg van bennem valami külön képesség a steaksütésben. Az elért eredmény alapján azt a következtetést kellett levonni, hogy tényleg van! A harmadik versenynek – ami ráadásul tripla steaksütés volt, s még nehezebb és fárasztóbb – úgy álltam neki, hogy az első két verseny
után nem kell bizonyítanom, csak csinálnom kell, amit tudok, ami bevált, és nem szabad kísérleteznem. Az elért eredményem kihirdetése egy csodával ért fel. Az egész idei versenyszezon úgy is mondhatnám, hogy még mindig felfoghatatlan és fantasztikusan pozitív számomra.
A Lencsés Zoltán által elmondottak is megerősítik, hogy a jó steak titka a hús mellett a fűszerezésben rejlik. Bár ő nem csinál titkot abból, hogy három féle fűszerkeveréket használ, amit Amerikából rendel, s ezt bárki más is megteheti. Viszont sok próbálkozással érte el, hogy sikerül jól összekombinálnia a fűszereket.
Az országos steaksütő bajnok azt sem titkolja, hogy otthon a felesége, Petra főz, ő csak a steaket süti főként vasárnaponként. A kedvenc étele mégis a kacsasült, amit szintén a párja készít el december 24-én Zoltán születésnapi ebédjére, míg a tokaji aszús libamájpástétom reggelire kerül az ünnepi asztalra ezen a napon.

Fotó: KGB BBQ