Nem mindennapi

2023.09.26. 07:00

Több mint védett ipari emlék: mozdonyból átalakított szabadulószobát avattak a kápolnásnyéki Halász-kastélyban (videóval, galériával)

Megkapó, 19.századi miliő, hangulatos, stílusos belső terek várják mostantól a védett ipari emléknek számító mozdonyból átalakított szabadulószobában a látogatókat. Rejtélyes krimibe keveredhet, aki felszáll a múltból átmentett vasúti kocsiba.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Védett ipari emléknek számító szertartályos gőzmozdonyból, vasúti kocsiból és szenes kocsiból átalakított szabadulószobát avatott hétfőn a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány. A kápolnásnyéki Halász-kastély kertjében várja mostantól az új turisztikai attrakció a térség vendégeit és lakosságát. Az avatáson a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Kazai Viktor elmondta: az ilyen mozdonyokat szobormozdonyoknak hívják, hiszen működésképtelenek.

- Ezzel a szabadulószobával azonban mégiscsak életet lehelünk bele - fogalmazott, majd átadta a szót  L. Simon Lászlónak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának, az Alapítvány alapítójának, aki köszöntőjében elmondta: - Az, hogy ilyen sokan jöttek, azt jelenti, hogy kulturális leletmentő munkánk, ami két évtizede zajlik a térségben, nem hiábavaló - mutatott körbe a főigazgató, bevallva: gyermekkori álmai valósulhattak meg most ebben a vasúti kocsiban. 

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

- Hamarosan kiállítás is kapcsolódik a szabadulószobához, melyen bemutatjuk a térség vasúti történetét, fotókkal, eredeti táblákkal. Továbbá a közeljövőben a hozzácsatolt szeneskocsi felújítása is megtörténik, tehát van még munkánk bőven - tette hozzá, kifejezve reményét, hogy sok fiatal érkezik az új látványossághoz a jövőben. - Ez a szerelvény annak is mementója, hogy nagyon sok mindent meg kell még menteni -fogalmazott, s megköszönte a mozdony tulajdonosának, a Közlekedési Múzeumnak, hogy rendelkezésre bocsátotta a projekthez a szerelvényt. Számos szakember és támogató szervezet - például a V-Híd Zrt. vezérigazgatója, Sárváry István, Vitézy Dávid korábbi főigazgató, Deák István és Márkus Imre -  járult hozzá ahhoz, hogy ez az álom megvalósulhasson, mondta, ahogy azt is: szükség van hasonló turisztikai kínálatra a térségben, hogy a minőségi turizmus fellendülhessen a Velencei-tónál.

A kép bal alsó ikonjára kattintva további  fotók érhetők el.

Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója így fogalmazott: - A 326-os mozdony nem nagy, viszont szép. Az I.világháború előtt kezdték el gyártani. A Közlekedési Múzeumnak 85 szobormozdonya van, viszont forrása alig, hogy felújítsa őket. Ezért örülünk minden olyan kezdeményezésnek, amely ezekbe a mozdonyokba új életet lehel. Kápolnásnyéken az Alapítvány munkájának köszönhetően olyan műtárgy
együttes valósulhatott meg, amely sokaknak okoz majd örömet. A hasonló helyi összefogások nélkül nem tudnánk továbbfejlődni, ezért nagy szükség van rájuk. A szabadulószoba, előre bejelentkezés után szeptember 26-ától várja a látogatókat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában