Feol podcast

2023.05.29. 11:45

Remek programnak bizonyult a hétfő délelőtti gyógynövénygyűjtő túra (videó, podcast)

Bodajkra várták pünkösdhétfőn délelőtt azokat, akik szerették volna összekötni a kellemest a hasznossal és egy mintegy 4 kilométeres túra közben szívesen ismerték meg a környék gyógynövényeit. A túrát ezúttal is a Szent István Király Múzeum Herbarius sorozatának állandó házigazdája, Lencsés Rita, gyógynövényszakértő vezette.

Borsányi Bea

Lencsés Rita mindig ad kóstolót is az aktuálisan gyűjthető növényekből készült teákból, szörpökből és egyéb termékekből

Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

A kosarakkal és vágóeszközökkel felszerelt felnőttek mellett bőven akadtak gyerekek is. Mit lehetett találni a bodajk feletti részen? – Útifűféléket, kakukkfüvet, zsályaféléket, cickafarkat, bodzát, akácot, de gyűjthető még a csipkerózsa szirma és biztosan lesz csalán és ürömfélék – mondta a túra elején Lencsés Rita, aki azt is hozzátette, Bodajk szoborpark feletti része nagyon gazdag a gyógynövényekben, a mező arrafelé még érintetlen, ráadásul kaszálás előtt áll. 

A gyógynövénytúrák egyik nagy előnye, hogy a szakértő nem csak megmutatja a résztvevőknek a növényeket, amelyekből mindenki kedvére gyűjthet is, de természetesen a felhasználásukról, a gyógyhatásukról is mesél. Mire jó pl. a cickafark?

Az első tavaszi túrákon mindig sokan vannak, akár 50-60 fő is össze szokott jönni, később aztán általában az ideális 20-30 fő között van a jelentkezők száma, akik között akadnak régi és új arcok is. – Mi évek óta járunk a túrákra a feleségemmel. Amikor elkezdtük, egyetlen gyógynövényt sem ismertünk, most viszont, ha elmegyünk valahová, azonnal észrevesszük a növények között a különféle gyógynövényeket. A túrákon tanultakat hasznosítjuk, rendszeresen készítünk szörpöket, teákat, tinktúrákat, sőt krémeket is. Egyáltalán nem bonyolult megcsinálni őket. Persze nem mindegyiket lehet a túrákon elsajátítani, de Rita csinál úgynevezett workshopokat is, ahol a gyakorlatban mindjárt ki is próbáljuk a tanultakat – mesélte az egyik házaspár. 

– Érdemes ugyanarra a területre az év különböző szakában is visszatérni, mert évszaktól függően változik a gyógynövényállomány. Ilyenkor májusban más növényeket lehet szedni, mint kora tavasszal, illetve aztán majd ősszel – mondta még indulás előtt Lencsés Rita.

A gyógynövényszakértő legközelebb előadásra várja az érdeklődőket, amelynek fő témája a hormonrendszer gyógynövényekkel történő támogatása lesz. Mit fogyasszunk, ha pajzsmirigyünk hibásan működik? Lehet-e a női ciklust teákkal rendezni, vagy miként lehet kezelni a változókori tüneteket? Hogyan lehet harmonizálni gyógynövényekkel a hasnyálmirigy működését? Mit, mikor, mivel és hogyan érdemes használni akár kiegészítő terápiaként, akár megelőzésre? Az előadás június 1-jén 16 órakor kezdődik a Fekete Sas Patikamúzeumban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában