Száztíz éves a település

2023.05.29. 15:00

Pünkösdi falunapok a vigasság jegyében Kislángon (galéria)

A száztíz éves települést – a hagyományos pünkösdi falunapok nyitányaként – pénteken este köszöntötték a Vadócz Pál Művelődési Házban. Az ünnepségen kitüntetéseket adott át Rumpler Tibor polgármester és Farkas József alpolgármester, a műsorban dalosok, táncosok szerepeltek.

V. Varga József

R. Kárpáti Péter (b) és Domokos Laci húsz kislángi vadételt zsűrizett

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A telepesek közül azok vágtak bele a „nagy kalandba” – hátrahagyva addigi otthonukat –, akik kellő merészséggel és ügyességgel bírtak az újrakezdéshez. Az elődök példája utat mutat. A helységet az 1900-as évek elején a Mezőföld tíz-tizenkét falujának lakói alapították gróf Zichy János uradalmán, Kisláng 1913-ban vált önálló településsé.

Az önkormányzat képviselő-testülete Kislángért Emlékérmet adományozott Herman Sándor vállalkozónak, Farkas Józsefné postavezetőnek, Katona György Zsigmond háziorvosnak, Kovács Mihályné egészségügyi asszisztensnek. A Kislángi Gyermekekért Emlékérmet Polczer Bernadett tanítónő és Csilléry Veronika óvónő vehette át.

Óriáscsúszda sárkánynyelv módra
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Szombaton kemencében sült a kolbász a Kossuth utcai lángföldi parasztudvarban, mini kézművesvásárt nyitottak, a gyerekek a népi játszóparkban és az állatsimogatóban múlatták az időt. A sportpályán kispályás focitorna zajlott, a „réten” agárbemutató és agarász–vadász bemutató követte egymást, és az érdeklődők megismerkedhettek a hagyományos vadászati módokkal is. Sokan tapsoltak a különféle drón-kunsztoknak.

A pünkösdvasárnapi falunapi kavalkád a művelődési ház udvarára invitálta a sokaságot. Főzőversenyt tartottak, az őz-, szarvas-, vaddisznó- és muflon-költemények közül a tekintetes zsűri – R. Kárpáti Péter és Domokos Laci színművészek, valamint Dunkl Gergely sárosdi polgármester – nem könnyen tudta kiválasztani a három dobogós helyezettet. „Kis lángon soha nem ég le az étel” – sütötte el a klasszikus mondást a sárosdi faluvezető, de másik két társa is dicsérte a válogatott finomságokat, a bográcsok körül sürgölődők gasztronómiai tudományát. Ahogy elmondták: a pontozásnál egyaránt figyeltek az ízre, az állagra és a tálalásra.

Színpadon a Sweet Dreams TSE táncos lányai
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A prímet végül a Másnapos FTC gárdája vitte el vaddisznópörköltjével, ismét elnyerve ezzel a vándorkupát. Második helyen végzett a Nővérkék csapata, a harmadikon pedig a Kansas nevű alakulat. (Bár utóbbinál Domokos Laci vétójoggal élt a nevet illetően, a különítményt következetesen KanSasoknak titulálta.) Különdíjat érdemelt az Öregfiúk társulata.

Gazdára találtak ugyancsak a perecsütő verseny díjai, az első helyezést Kállai-Bognár Krisztina gyűjtötte be, megelőzve a Barátok körét és Takács Józsefnét. Különdíjat kapott Berki Zsófia.

Fajátékok garmadája ügyes kezűeknek
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Megrendezték a nap során egyebek között az elszármazottak találkozóját, a sokszoros bajnok Barzsó Henrietta szkander bemutatót prezentált, jó ebédhez szólt a nóta Horváth Elemér és zenekara jóvoltából. Nagy sikernek örvendett a játszóház, a trükk workshop és a tombolasorsolás, megnyitották a Fejér vármegyei természetfotósok (erdők, vizek, gyepek élővilága) kiállítását. A Sweet Dreams TSE táncos lányait Horváth Karolina vezényelte, koncertezett Kovács Tamara és a High Five Band, valamint a Discover Band. A hajnalig tartó bálon a Party Band muzsikált, s közben tűzzsonglőr show varázsolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában