Így locsolkodtak a régiek

2023.04.10. 12:27

Pákozdon is utolérték a lányokat (videó, galéria)

Megkergették, majd utolérték a lányokat a pákozdi Kultúra Háza udvarán, ahol hagyományőrzők elevenítették fel a húsvéti locsolkodás szép és helyenként pajzán hagyományát hétfőn délelőtt.

Tihanyi Tamás

Így locsolkodtak régen, és így locsoltak hétfőn a pákozdi Kultúra Háza udvarán

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A cél Pákozdon is az, hogy az egyre fogyatkozó létszámú, tőzsgyökeres helybéliek mellé egyre többen csatlakozzanak azok közül, akik csak nemrégiben költöztek a patinás múltú településre – főként, amikor közösségi események megéléséről van szó. Húsvét hétfőn a Mákvirág Hagyományőrző Egyesület tagjai vizes vödröket ragadtak, majd lovaskocsira ültek annak érdekében, hogy felelevenítsék a locsolkodás szép hagyományát. 

A lányok a legényeket várták, akik a szekéren dalolva közeledtek a feldíszített udvar felé
A lányok a legényeket várták, akik a szekéren dalolva közeledtek a feldíszített udvar felé 
Fotós: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Először Hágen Andrea portájánál álltak meg, ahol Kardos Ádám polgármester jelenlétében énekelték el a vidám nótákat, majd Miska huszár szobrának érintésével a Kultúra Háza udvarára gördült be a szekér, ahol a helyi kultúros, Janicska Judit és Pikó Zoltán alpolgármester az érdeklődők karéjában várta őket. Az idei már a második húsvéti hagyományőrző alkalom volt, amelyhez csatlakoztak a település népzenészei, néptáncos csoportjai.  

A legények tehetségükhöz mérten elmondták locsolkodó mondókájukat, majd ki-ki vérmérséklete szerint öntözte meg vízzel a szépen felöltözött, sivalkodó lányokat. A fát sok kifestett tojás, az asztalt hagyományos húsvéti étel – sonka, szalonna, kolbász, túró, kalács – díszítette, a gyerekek süteményt és palacsintát kaptak.

A szomjasabbak teát és bort kóstolhattak, így már nem száraz torokkal fogadták meg, hogy tovább őrzik és adják át utódaiknak a szép magyar ünnepek hagyományait. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában