Szedjük, de óvatosan!

2023.03.26. 13:00

Medvehagyma szezON

A virtuális világban manapság így divat kiírni, közzétenni, amikor beindul valami. Jelen esetben a medvehagyma. Az ízletes, számos jótékony hatással bíró növényt a konyhában is sokféle módon fel lehet használni, ám ha magunk szedjük, nem árt az óvatosság.

Borsányi Bea

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A medvehagymát – népies nevén jurda, poroszhagyma, sajamás, vagy vadfokhagyma – talán egy bő évtizede fedeztük fel újra és úgy tűnik, azóta töretlen a népszerűsége. Gyógyászati szempontból nézve a fokhagymához hasonló jótékony hatásai vannak: antibakteriális és antivirális (vírusellenes) és mivel bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban - flavonoidokat, folsavat, B- és C-vitamint tartalmaz nagy mennyiségben - rendkívül jót tesz az immunrendszerünknek. Ugyanakkor vér- és májtisztító hatású, fokozza a máj- és az epeműködést, tisztítja az ereket, ezáltal jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, normalizálja a koleszterinszintet. Más gyógynövényekkel kombinálva további hatásokat is elérhetünk vele. Vérhígító gyógyszerek mellett azonban ne fogyasszuk a medvehagymát, de terhesség és szoptatás alatt is érdemes kikérni szakember véleményét! 

Mivel nyersen és magában is fogyasztható, ez a legjobb felhasználási módja, hiszen így semmi nem veszik el az értékes hatóanyagaiból főzés, hőkezelés közben. Szárított leveléből teát is készíthetünk, de boltban kapható tinktúra formában is. Széles körben felhasználható a konyában: főzeléknek, salátákhoz, pesto-nak, kenhető krémekhez is kiváló, ugyanakkor töltelékekben, sós süteményekben is remekül megállja a helyét. 

Mivel azzal kezdtük, hogy itt a szezonja, ejtsünk szót a szedéséről is, ami annál is fontosabb, mivel összekeverhető a gyöngyvirág levelével, ami viszont erősen mérgező! Sajnos az utóbbi években Fejérben is fordult elő haláleset a gyöngyvirág levelének elfogyasztásából. A medvehagyma szedését tanácsos a szezon elejére – azaz mostanra - időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág levelei. A két erdei növényt egyébként legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének – aminek a színe fényes élénkzöld, fonákja hamvaszöld - van egyértelműen felismerhető hagymaszaga. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, keressünk inkább kifejezetten medvehagymaszedő túrát (pl. április 2-án a Szent István Király Múzeum szervezésében indul a Herbarius gyógynövénytúra Bakonykutiba medvehagymát gyűjteni, a túravezető Lencsés Rita, gyógynövényszakértő).

Azt sem árt tudni, hogy saját fogyasztásra, naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában