Lélekmelegítőként vegyi gyümi

2023.03.06. 17:00

Langallófesztivál Úrhidán

A számvetés nem bonyolult: a fesztivál a hetedik, az összeröffenés meg a harmadik a sorban. Mármint ha az úrhidai lángos és langalló fesztiválról, avagy a kolbásztöltő összeröffenésről értekezünk. Ugyan már javában a böjti időszakban vagyunk, de az éléskamrákat bizony meg kell tölteni!

V. Varga József

Kubikné Edit jól ismeri a langallókészítés fortélyait

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Benépesült szombaton a hangulatos tájház. A team, a kemény mag mit sem változott, az attrakció fölött ezúttal is a nyugdíjasklub bölcsei, a táncimádó hölgyek és a legényegylet tagjai bábáskodtak. A nevek és persze a személyek is régi jó ismerősei a krónikásnak, legyen szó akár Editről, Erikáról, Juditról, Katiról, Krisztiről, Laciról, Mariannról, Pistáról, Rózsikáról vagy Sanyiról.

Hartné Kati a frissen kisült lángossal
Fotós: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A kenyértészta-dagasztás és a langallósütés fortélyaiba Kubikné Edit vezette be a népeket, feltétként bacon (vagy ahogy a Made in Hungária című filmben Dunai Tamás mondta Szabó Kimmel Tamásnak: „Szalonna, fiam, szalonna!”), tejföl és hagyma került a forró tésztára. A lángos, mint mindig, Sajtosné Rózsika privilégiuma volt, a népszerű Pogi mami csülkös lángossal is készült. A fánksütést a Táncimádó hölgyek vállalták, s Szabóné Erika felügyelte, a családi receptet Bognárné Mariann hozta.

A kolbásztöltő különítmények rangsorában végül az első helyet az OMSZ gárdája gyűjtötte be hét nyelven beszélő csípős kolbászával, megelőzve a Gárdonyi Gésa és a Poison-halkolbász fantázianévre keresztelt alakulatot. Az egyszemélyes zsűri tisztét Sziksz séf, azaz Sziksz Péter látta el, akinek felesége, Mohai Orsi segédkezett.

Kubikné Edit jól ismeri a langallókészítés fortélyait
Fotós: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az úrhidai családi szomszédoló elsősorban langallóra épült, de a férfiemberek jelentős része gyümölcsnapot is tartott, vegyi gyümivel, vegyes gyümölcspálinkával. Zárásképpen Bognár József polgármester aztán engedélyt adott a csúf kiszebáb elégetésére. Lobbant a máglya, hiszen a telet (még ha nem is volt itt igazán) bizony el kell űzni. Így, a meteorológiai tavasz negyedik napján…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában