Évforduló

2023.03.03. 16:00

Kétszáz évvel ezelőtt született Gróf Andrássy Gyula

Kétszáz évvel ezelőtt 1823. március 3-án született Kassán Gróf Andrássy Gyula, a kiegyezés utáni első magyar miniszterelnök. Nagy külpolitikai alkotó, aki Hunyadi Mátyás óta az egész osztatlan magyar állam helyzetén nemcsak elmélkedett, hanem mint császári és királyi közös külügyminiszter olyan hatalommal is rendelkezett, hogy gondolatait valóra tudta váltani.

Gamauf András

Az 1878-as Berlini Békekongresszus az ő nemzetközi elgondolásának diadala. A békekongresszus fő eredménye egyéb fontos nemzetközi döntések mellett a Balkán ügyeinek új rendezése. Az európai nagyhatalmak részvétele mellett a Berlini Béke zárta le a hanyatló Török birodalom és a terjeszkedő-felszabadító Orosz birodalom között 1877-ben kitört Orosz-Török háborút, amely mintegy 40 évre bizonyos nyugalmat és erőegyensúlyt teremtett a Balkánon.

A balkáni rendezés döntése értelmében az Osztrák-Magyar monarchia mandátumot kapott két török tartomány, Bosznia és Hercegovina okkupációjára (katonai megszállás). Andrássy Gyula úgy képzelte, hogy: „Ezeket a tartományokat csak megszálljuk és igazgatjuk, sem többet, sem kevesebbet”. A kongresszust megelőzően titkos jegyzőkönyvet írt alá a törökkel, melyben megállapodtak hogy megmarad Boszniában és Hercegovinában a török szultán szuverenítása. Az volt az elképzelése hogy a későbbiek során Bosznia és Hercegovina önálló autonóm országokká válnának. Kizárólag Oroszországot kívánta féken tartani az európai egyensúly és a béke érdekében.

Andrássy Gyula nem sokkal a békekongresszus befejezése után 1879-ben betegsége miatt lemondott tisztségéről és utóda Gróf Aehrenthal Lexa külügyminisztersége alatt 1908-ban sor került a mandátumterületek annexiójára (bekebelezés). Andrássy Gyula előre látva annak tragikus következményeit ezt soha nem tervezte. Az annexió világpolitikai bonyodalmat idézett elő és már akkor majdnem háború kitöréséhez vezetett.

 

A Berlini kongresszusnak világtörténelmet meghatározó fejleménye hogy egyidejűleg megkötötték az Osztrák-Magyar-Német védelmi szerződést, a kettős szövetséget Oroszország ellen, ami aztán összehozta az orosz-francia szövetséget.

Andrássy Gyula hivatali ideje alatt nem sikerült véglegesen megoldani a keleti kérdést, nem tudta teljesen pacifikálni a „balkáni puskaporos hordót”, amit sajnos két világháború sem tudott megoldani. A balkáni térség nemzetiség szerinti kényszerű feldarabolása folyamatosan még jelenleg is tart. 

Gróf Andrássy Gyula hosszantartó súlyos betegség következtében 1890. február 18-án halt meg a Fiume melletti Voloscai kastélyában.

(A képen a Berlini kongresszus résztvevői, előtérben Andrássy külügyminiszter, Bismarck német kancellár és Gorcsakov orosz kancellár láthatók).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában