Ma van a Föld órája

2023.03.25. 16:17

Kapcsoljuk le este a villanyokat!

Idén március 25-én, azaz a hónap utolsó szombatján van a Föld órája. Este fél kilenc és fél tíz között Magyarországon is arra buzdítanak mindenkit, hogy kapcsolják le a villanyokat, az elektromos eszközöket. Hazánk 2008-ban csatlakozott a felhíváshoz.

Mozsár Eszter/zaol.hu

Fotó: Pixabay

A Természetvédelmi Világalap (WWF) akciója világszerte, több mint 190 országban hívja fel a figyelmet természetünk és bolygónk védelmére, az éghajlatváltozás miatti egyre sürgetőbb cselekvésre. Ilyenkor arra kérik a lakosságot és a vállalkozásokat, önkormányzatokat, hogy kapcsolják le a nem létfontosságú lámpákat, berendezéseket.

Egy 10 ország hatéves adatait vizsgáló tanulmány szerint a Föld órája átlagosan 4 százalékkal csökkentette az áramfogyasztást. Persze, mondhatnánk, hogy egy óra vajmi kevés a Föld tehermentesítéséhez, ám ha ezt nem csak egy napon, hanem rendszeresen tesszük, jobban odafigyelünk mindennapi szokásainkra, akkor tényleg többet tehetünk a fenntartható életmódért.

A Föld órája akció az ausztrál WWF kezdeményezésére indult 2007-ben. Akkor Sydney-ben kapcsolták le a fényeket egy órára, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a klímaváltozásra. Az akció a következő évben lett nemzetközivé. Azóta minden március utolsó szombatján egy órára kialszik a díszvilágítás a világ legtöbb nagyvárosában. Néhány év leforgása alatt a Föld órája az ausztrál helyi akcióból világméretű, több milliárd embert mozgósító önkéntes mozgalommá nőtte ki magát.

A WWF Magyarország honlapján további részletek olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában