A nyír pollenje is megjelent a levegőben

2023.03.25. 11:47

Indul az allergiaszezon

A következő napokban a pollenterhelés várhatóan jelentősen felerősödik, egyre több tavaszi allergén pollenszórása indul el, illetve éri el a tüneteket okozó, vagy még magasabb koncentrációt, írja honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

teol.hu

Forrás: Pixabay

A legnagyobb mennyiségben a nyár pollenszemei vannak jelen a levegőben, koncentrációjuk a közepes-magas tartományban alakulhat. A ciprus- és tiszafafélék, valamint a kőris virágporának koncentrációja országos átlagban még mindig eléri a tüneteket okozó közepes, helyenként magas koncentrációt, ahogyan a juharé is, melynek pollenszórása most erősödik.

Az alacsony-közepes tartományban van, de várhatóan szintén emelkedik majd a fűz és a gyertyán pollenkoncentrációja. A mogyoró, a szil, illetve az éger virágpora jellemzően alacsony koncentrációban van jelen, esetenként még elérheti a közepes szintet, azonban virágzásuk a csúcson már túljutott. Alacsony koncentrációban már több helyen megjelent az erősen allergén nyír pollenje, pollenszórása várhatóan hamar felerősödik.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában