Amire az óceán megtanít

2023.03.03. 11:30

Fa Nándor a kárpátaljai Beregszászon járt

Fa Nándor „Iránytű ismeretlen vizekre, amire az óceán tanít” címmel rendkívül sikeres előadást tartott szerdán a Mathias Corvinus Collegium Beregszászi Képzési Központjában.

Tihanyi Tamás

Körülbelül kétszázhúsz látogató foglalt helyet a beregszászi előadóterem széksoraiban, és hallgatta meg Fa Nándor gondolatait mindarról, amit a világról gondol Székesfehérvár díszpolgára

Forrás: MCC

Fa Nándor óceáni vitorlázó elsősorban világkörüli versenyeivel írta meg kalandos és kihívásokkal teli életének róla szóló legendáit, de azt már kevesebben tudják, hogy közel hetven évesen elfoglalt cégvezető, akinek máskülönben a világ legjobb skipperei kérik ki a tanácsait. Ezért aztán gyakran indul útnak az Atlanti-óceán franciaországi partvidéke felé, hogy ott legyen a versenyzőkkel és a nemzetközi vitorlázóélet meghatározó szakembereivel. Minap azonban kivételesen nem nyugat, hanem kelet felé fordította autójának orrát, hogy eleget tegyen egy kárpátaljai meghívásnak. Szerdán a Mathias Corvinus Collegium Beregszászi Képzési Központjába hívták egy előadás erejéig: több mint kétszázan voltak kíváncsiak a hajótervező és hajóépítő mély filozófiával átitatott gondolataira, mindarra, amit a Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnöke tart az emberekről és a tengerekről, magyarságról, sportról, múltról és jövőről.

Ezzel a plakáttal hirdette Fa Nándor beregszászi előadását a rendező intézmény: az érdeklődés talán még a várnál is nagyobb volt
Forrás: MCC

A szervezők nevében Dobsa Németh Beáta a feol.hu-nak az eseményt követően elmondta: a Mathias Corvinus Collegium hat évvel ezelőtt a kárpátaljai magyarság felé fordult, és első külhoni régióként Beregszász szívében kezdett el a fiatalok számára tehetséggondozó programot.  

– Első pillanatoktól kezdve hatalmas támogatottságnak örvend intézményünk, miközben egyre fokozódó érdeklődést tapasztalunk. A háború kirobbanása óta kiállunk külhoni nemzettársainkért, adományt is gyűjtöttünk a Kárpátalján élő családok számára. Dacára annak, hogy egyre nehezebbé váltak a kárpátaljai magyarság mindennapjai, amellett, hogy továbbra is 240 fiatal tehetséggondozásával foglalkozunk Beregszász városában, a magyar közösség minden tagjának igyekszünk olyan programokat kínálni, amelyek nagy érdeklődésnek örvendenek.  

Ilyen volt Fa Nándor előadása is: a vitorlázót hosszú ideig újabb és újabb kérdésekkel marasztalták a program résztvevői és azok a beregszásziak, akik példának tekintik Nándor évtizedek óta ismert helytállását és elveihez hű kiállását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában