Kapcsolat a szakemberek és a civilek között

2023.02.02. 14:00

Régészet önkéntesekkel – tervek 2023-ra

A Közösségi Régészeti Egyesület (KRE) Gödöllőn tartotta 2023-as projektismertetőjét, amelyen a Fejér Vármegyei közösségi régészeti terveket Kiss Alexandra, a Szent István Király Múzeum (SZIKM) római koros osztályvezető régésze ismertette.

Tóth Sándor

A közösségi fémkeresős kutatás több száz leletet hozott felszínre a szabadbattyáni régészeti területen három évvel ezelőtt

Fotó: FMH-Archív / NN

A 2019-ben létrejött, régészekből és önkéntes segítőikből – főként fémkeresősökből – alakult egyesület kapcsot képez az archeológia területén a szakemberek és civil szféra között. Jelentős szerepe van a régészeti emlékek népszerűsítésében, s az elért eredmények széles körben történő közvetítésében. A SZIKM Közösségi Régészet Programjának is egyre több résztvevője van, akik az utóbbi években aktívan bekapcsolódtak a vármegyénk területén folyó régészeti kutatásokba, feltárásokba. Sikereikről nem egy esetben adtunk hírt lapunkban is. A fémkeresős kutatásokon kívül tevékenyen részt vesznek az ásatási bontómunkákban és leletfeldolgozásokban is. 

A KRE január 29-én Gödöllőn tartott idei projektismertetőjén  vármegyénk közösségi régészeti terveit foglalta össze Kiss Alexandra, aki egyben az egyesület felügyelő bizottságának tagja. Történelmi korok lenyomatát és időskáláját fogják át azok a tervezett ásatások, ahol a SZIKM régészei számítanak az önkéntes segítőkre. A bronzkori földvárak feltérképezését érinti a Váli-völgyben (Kajászó, Baracska körzete) az a projekt, amelynek terepbejárását és fémkeresős kutatásait Kovács Ágnes vezeti. A Bodajk határában található római villagazdaság épületének és a környékéhez tartozó temetőnek a feltárása az előző év után újra folytatódik Kiss Alexandra irányításával főleg önkéntesekkel, a munkálatok hangsúlyát elsősorban a temetőre helyezik. A csákberény-orondpusztai temető feltárása hazánk avar kori ásatásainak egyik legjelentősebb helyszíne, amelyet Szücsi Frigyes vezet az Arató-szérű területén. Hagyományosan a közösségi régészet tagjaira épít, mint a KRE alelnöke és egyben a helyi tagozat vezetője. Bakonykúti középkori temploma falmaradványainak a kibontása is a tervásatások között szerepel Reich Szabina felügyelete alatt, valamint a közelében található római kori előzményeké, a feltételezett halomsíroké is. Több római lelőhelyfelderítés és hitelesítés is bekerült a 2023-as régészeti programba Adony, Sárszentmihály és Sárkeszi térségében. Az előzetes beazonosításuk Molnár Csabának, a régészek állandó segítőjének, és a műholdfelvételek tanulmányozójának köszönhető.

Az önkéntes segítők elismerését jelenti országos szinten a Magyar Nemzeti Múzeumban jelenleg is látható Kincset érő közösség című időszaki kiállítás, ahol olyan leletek láthatók, amelyeket a múzeum ennek a közösségnek köszönhet, s lehetséges, sohasem kerültek volna elő nélkülük. A vármegyénk területén a Közösségi Régészeti Program tagjai által talált régészeti emlékek is bemutatásra kerültek és kerülnek a jövőben is, legutóbb a Csákberényben rendezett Kulcs az ősökhöz c. avar kori kiállításon.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában