Egészség

2023.02.19. 10:00

Nincsenek csodaszerek! A titok, hogy figyeljünk testünk intő jelzéseire

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a mostani, egyik napról a másik napra változó időjárás ne viselje meg a szervezetünket?

Déri Brenda

Fotó: FMH-archív

Talán nem is gondolnánk, de a válasz igen egyszerű és nem a csodapraktikákban rejlik. Sőt Kolumbán Ottilia, belgyógyász-háziorvos, mentálhigiénés segítő szakember szerint csodaszerek nincsenek. Tudatosság és az alkalmazkodóképesség kell ahhoz, hogy megóvjuk a szervezetünket.

Habár a doktornő is egyetértett abban, hogy szokatlan a szinte naponta változó időjárás és a 10-15 Celsius fokos hőingás, leszögezte, hogy a szervezetünknek rendkívül jó alkalmazkodóképessége van, ami ideális esetben képes ’zökkenőmentesen’ befogadni az ingadozó időjárást is.

„Gondoljunk csak bele, a legtöbb esetben az sem viseli meg az ember szervezetét, ha télen elutazik nyaralni egy melegebb országba és ott akár 20-30 Celsius fok eltérés is lehet az indulási és az érkezési terület között. Persze van abban igazság, hogy a frontokra, az esős vagy a szeles időre érzékenyebbek lehetünk és fáradékonyabbak, fejfájósabbak vagyunk, de egy kis tudatossággal és alkalmazkodással könnyebb átvészelni ezeket az időszakokat. Sokan elfelejtik még a folyadékbevitel és az egészséges táplálkozás jelentőségét, amik ebben az esetben is rendkívül fontosak. – fogalmazott a szakember.

Majd hozzátette a szervezet sokkal bölcsebb mint gondolnánk, de sajnos az a tapasztalata, hogy a többségből hiányzik a rugalmas alkalmazkodóképesség, azaz a reziliencia. Az időjárásnál maradva, pedig kulcsfontosságú a megfelelő öltözet, hogy ne kedv és hóbortok szerint öltözködjünk, hanem a kinti körülményeknek megfelelően.

A vitaminokat illetően, kettőre esküszik, a C- és a D-vitaminra. Ez a kettő bőven elég kiegészítés, ha már a fent említett helyes táplálkozás, idény zöldségek és gyümölcsök fogyasztása adott. A multivitaminok kapcsán elmondta, hogy ő csak kúraszerűen ajánlja a betegeinek, állandó szedésre nem.

Ezenfelül a doktornő állítja a mentálhigiéniai háttér is fontos, hogy kiküszöbölhetőek legyenek a megbetegedések. Figyelnünk kell magunkra és testünk jelzéseire, hiszen a szerveztünk mindig küldd jeleket, ha úgy érzi elég és pihenésre van szüksége. Ezeket jobb észrevenni és megfogadni, mert vagy így, vagy úgy, de kényszerpihenőre fogja küldeni azt is, aki ezt nem veszi figyelembe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában