Süssünk tarkedlit!

2023.02.04. 13:00

Nem farsangi, de fánk, ami gyorsan és könnyen elkészül

A farsang ideje a húsvétig tartó hosszú böjtidőszakot megelőző „dőzsölés” volt, a vidám mulatságok időszaka, ami gasztronómiáját tekintve a zsírban sült ételekről és a bőséges lakomákról szólt. Ilyenkor biztosan készült a konyhában fánk, amelynek számos formája létezett már a 19. században is. Ezek egyike a tarkedli.

Borsányi Bea

Eredetileg szilvalekvárral tálalták

Fotó: Archív (PT) / Fejér Megyei Hírlap

Fejérben a tarkedli fellegvárának Csákvár tekinthető, bár a tészta eredetéhez nincs köze a településnek. A tarkedlit, más néven cseh fánkot a Monarchia idején a tehetős osztrák családok által alkalmazott cseh szakácsnők alkották meg, akik híresek voltak arról, hogy különösen jól értenek a tésztákhoz. Ennek a könnyű, még a szalagos fánknál is lágyabb kelt tésztából készült, méretét tekintve aprócska fánknak a receptje gyorsan elterjedt birodalomszerte. A tészta lágyságára való tekintettel leginkább kanállal szaggatták a speciálisan tarkedli sütésére való edénybe. Ezek ma már legfeljebb egy-két régi ház kamrájában lelhetők fel, de egykor szinte minden háztartásban ott volt. 

Ha a tarkedli – egyes helyeken: talkedli - receptjének eredete nem is köthető Csákvárhoz, azt senki sem vitatja, hogy az igazán jó tarkedli sütők, sok másfajta edénnyel együtt, a híres csákvári fazekasok műhelyéből kerültek ki. A sütemény sütéséhez speciálisan kiképzett edényt a csákvári fazekasok fejlesztették tökélyre, mert nem csak funkcionálisak, de szépek és sokáig használhatók is voltak, ami részben a település környékén fellelhető kiváló minőségű tűzálló agyagnak köszönhető. Régen minden családnak megvolt a maga tarkedli sütője, amelynek annyi mélyedése volt, ahány családtagja. 

Mindezek után jöjjön egy régi, jól bevált csákvári tarkedli recept, amelyet egy idős helybéli asszonytól kaptunk! Kell hozzá 40 dkg liszt, 4 tojás, 2 dkg élesztő, 4-5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kristálycukor. 

A tojásokat szétválasztjuk, a lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót és a vaníliáscukrot. A liszt közepébe kis mélyedést csinálunk, abba tesszük a cukrot, beleöntünk 2 dl langyos tejet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tojássárgákat az edényben a liszt szélére készítjük. Amíg az élesztő felfut, a tojások fehérjét kemény habbá verjük. Amikor az élesztő kellően felhabosodott, összekeverjük a tálban lévő hozzávalókat és adunk hozzá még annyi tejet, hogy a palacsintatésztánál sűrűbb, de a nokedlinél lágyabb tésztát kapjunk. Ebbe óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjéket, majd a tésztát fél óráig langyos helyen kelesztjük. 

Ha megkelt, jöhet a sütés: a kiolajozott, előmelegített tarkedlisütő mélyedéseibe egy-egy evőkanál tésztát teszünk és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ha nincs tarkedlisütőnk, forró olajba is szaggathatjuk a tésztát. Frissen, porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk. Eredetileg szilvalekvárt adtak hozzá. 

A jó tarkedli tésztája még a szalagos fánknál is könnyebb
Fotós: Archív (PT) / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában