Sokat segít az enyhe tél a metszésben

2023.01.15. 09:00

Szőlőmetszés a Móri borvidéken

Már az óév utolsó két hónapjában is metszették a szőlőket a Móri borvidéken. A munkafolyamatot nagyban segítette az enyhe tél, így már a szőlők közel 30 százaléka mindenre felkészülten várja a tavaszt.

Palocsai Jenő

Bár a legnagyobb pincészeteknek vannak előmetsző gépei, a kézi munkaerőt és a sokéves tapasztalat által megszerzett szaktudást semmi sem pótolja

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A Móri történelmi borvidék az egyik legkisebb az országban, ám ettől függetlenül hektárok százai várják, hogy a tavalyi, felesleges vesszőket, letermett karokat metszőollók csipkedjék le. A mindent megalapozó munkálatról Varga Mátéval beszéltünk. A Móri Borvidék Hegyközségének elnöke elmondta: -Több oka is van annak, hogy ilyen korán kezdődött a metszés és ezek között nyilván az első helyen van a jó, néha tavaszias időjárás. A másik ok az, hogy már nem lehet a klasszikus februári, márciusi metszésre várni, mert viszonylag kevés az élő munkaerő, így korábban kell elkezdeni a munkát, hogy alacsony létszámmal végig érjünk a nagy területeken. A nagyobb, tíz hektár feletti szőlőt művelő pincészetek, a Paulus, a Geszler, vagy éppen a mienk, a Varga Pincészet már lombhullás után megkezdte a metszést. Annyira nem vagyunk előre, hiszen itt van lassan január közepe és a készültségi szint még nem magas. Ha abból indulunk ki, hogy a kistermelők még neki sem álltak, akkor eleve nem beszélhetünk előrehaladott állapotról, hiszen a borvidék szőlőterületeinek egyharmadát ők művelik. A Bozóky Pince 80, a Geszler család 50-60 százalékon áll. Nekünk is hátra van még a fele és a száz hektár felett művelő Paulus-nak is biztosan van még mit metszeni, úgyhogy összességében 30 százalékon áll jelenleg a metszés a Móri borvidéken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában